Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Μέσω gov.gr η χορήγηση πιστοποιητικών για πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες

Διαβάστε λεπτομέρειες

Σημαντικές αλλαγές προς διευκόλυνση των πολυτέκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών προωθούνται το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.


Ειδικότερα ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες για τη χορήγηση πιστοποιητικών προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολύτεκνο και τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών.


Αναλυτικότερα σήμερα, ο πολύτεκνος πολίτης προκειμένου να λάβει το πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας, μεταβαίνει στο Δήμο όπου αιτείται και παραλαμβάνει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.


Με αυτό και κάποια άλλα έγγραφα που χρειάζονται κατά περίπτωση, μεταβαίνει με φυσική παρουσία στον πρωτοβάθμιο σύλλογο πολυτέκνων στον οποίο είναι εγγεγραμμένος. Εκεί, αφού έχει ελεγχθεί η οικονομική προς το φορέα ενημερότητα, υποβάλλει αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας.


Ο πρωτοβάθμιος σύλλογος, αφού διενεργήσει έναν πρώτο έλεγχο πληρότητας αίτησης, αποστέλλει την αίτηση και τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η οποία προβαίνει σε ουσιαστικό και ενδελεχή έλεγχο (σκοπιμότητα, νομιμότητα) και έπειτα εκδίδει το πιστοποιητικό που διαθέτει δικλείδες ασφαλείας, και το αποστέλλει (αποκλειστικά έγχαρτα) είτε στο σύλλογο για να το παραλάβει ο πολίτης, είτε στον πολίτη απευθείας.


Η ΑΣΠΕ διαθέτει σχετικό αρχείο αιτήσεων καθώς και όλα τα κατά καιρούς υποβληθέντα προς το σκοπό αυτό, δικαιολογητικά, τις απορρίψεις και τις εκκρεμείς υποθέσεις και είναι ταξινομημένο με βάση το μοναδικό Αριθμό Μητρώου της.


Με τα νέα μέτρα η αίτηση για το παραπάνω αναφερόμενο πιστοποιητικό θα υλοποιείται και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr, με χρήση της θυρίδας του πολίτη και του φορέα. Τα δε απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας ή άλλων πρόσφορων προς το σκοπό ΤΠΕ, από τον πολίτη ή/και το φορέα αντίστοιχα.


Καθώς η ΑΣΠΕ τηρεί φυσικό αρχείο φακέλων για κάθε οικογένεια που υποβάλλει αίτηση για απονομή της πολυτεκνικής ιδιότητας (αιτήσεις προς την απόκτησή της, δικαιολογητικά, απορρίψεις, εκκρεμείς υποθέσεις κ.ά.) στόχος είναι αυτό το αρχείο να ψηφιοποιηθεί ώστε να αποκτήσει λειτουργικό χαρακτήρα διαθέτοντας άμεσα αναζητήσιμα και ανακτήσιμα έγγραφα έτοιμα προς αξιοποίηση τους τόσο για την εξυπηρέτηση των πολύτεκνων πολιτών όσο και για τους σκοπούς της ΑΣΠΕ μέσω των ΤΠΕ.


Μονογονεϊκές Παράλληλα προβλέπεται ψηφιοποίηση των πιστοποιητικών, με τα οποία αποδεικνύεται η ιδιότητα του μονογονεϊκού νοικοκυριού, με στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης των μονογονέων στη χορήγηση προνοιακών οικονομικών ενισχύσεων.


Συγκεκριμένα, τα πιστοποιητικά αυτά είναι:


α) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης (περιπτώσεις άγαμης μητέρας),


β) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη θανάτου (περιπτώσεις χηρείας),


γ) απόφαση δικαστηρίου απόδοσης επιμέλειας (περίπτωση διαζυγίου) ή ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει κατατεθεί στο πρωτοδικείο για την έκδοση διαζυγίου (περίπτωση συναινετικής λύσης του γάμου), και


δ) βεβαίωση κράτησης του ενός γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα (περίπτωση φυλάκισης του άλλου γονέα).


Σε σχέση με τα ανωτέρω πιστοποιητικά, η ψηφιοποίηση όσων χορηγούνται αποκλειστικά σε έντυπη μορφή καθώς και η δυνατότητα απευθείας καταχώρισης από τον αιτούντα, για όσα χορηγούνται μεν ψηφιακά αλλά η καταχώριση απαιτεί προσέλευση στο Κέντρο Κοινότητας του οικείου Δήμου, θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόσβαση των μονογονέων δικαιούχων σε κρίσιμες οικονομικές ενισχύσεις, όπως ενδεικτικά το επίδομα ενοικίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365