Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Νάουσα: Οινοπαραγωγοί παλαιώνουν το κρασί στο ποτάμι – 1.000 μπουκάλια στον βυθό

Θα βυθίσουν για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ως και 1.000 φιάλες ξινόμαρου στον πυθμένα της…. Αράπιτσας
Πρωτοπορεί η Νάουσα. Οινοπαραγωγοί της περιοχής παλαιώνουν το κρασί στο βυθό του ποταμού Αράπιτσα, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά.


Οι οινοπαραγωγοί στη Νάουσα επιχειρούν να αποδείξουν ότι η παλαίωση του κρασιού και σε ποτάμι μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιαίτερη γεύση που αναζητούν οι λάτρεις του οίνου ανά τον κόσμο.

Θα βυθίσουν για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ως και 1.000 φιάλες ξινόμαρου στον πυθμένα της…. Αράπιτσας. Έτσι, μπορεί να έχει ήδη αποδειχθεί ότι η βύθιση κρασιών στη θάλασσα εξασφαλίζει ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί, αλλά συμβαίνει άραγε το ίδιο και με το τρεχούμενο και γάργαρο νερό ενός ποταμού; Αυτό ακριβώς, φιλοδοξούν να ανακαλύψουν οι οινοπαραγωγοί, οι οποίοι για τα επόμενα χρόνια, εκτός από τα ….κελάρια τους, θα επισκέπτονται συχνά – πυκνά τον ποταμό Αράπιτσα, με την ευχή κάθε φορά να ανακαλύψουν τον δικό τους θησαυρό.Νάουσα: Πότε θα γίνει η… «βάπτιση» κρασιού 

Η βύθιση φιαλών κρασιού θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, στον Χώρο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων, και η δράση οργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create για τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον δημιουργικό τουρισμό, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας με άλλους οκτώ εταίρους.

Παράλληλα, η βύθιση των κρασιών στον ποταμό, εντάσσεται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ Τρύγου, που θα λάβει χώρα στο διάστημα από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου φέτος (πέρυσι είχε αναβληθεί λόγω covid-19) και της ψηφιακής πλατφόρμας διασύνδεσης και προβολής μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού. Τονίζεται δε ότι η δράση γίνεται σε συνεργασία με Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα της περιοχής, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης.


«Στόχος των δράσεων και εκδηλώσεων που οργανώνουμε στην μετά covid-19 εποχή, είναι να μπει η πόλη μας στο χάρτη των ταξιδιωτών που αναζητούν σε όλο τον κόσμο τα καλά κρασιά» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, προσθέτοντας πως «ο οινικός τουρισμός βρίσκεται σε άνθιση παγκοσμίως και η περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης, ακόμη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων».

Νάουσα: Αναζητώντας τον δικό τους «θησαυρό»

«Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι κρασιά που βρέθηκαν βυθισμένα από ναυάγια στο Αιγαίο και ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στο νερό, όχι μόνο δεν έχασαν σε γεύση και “αίγλη”, αλλά αντίθετα η “εξαφάνισή” τους στον πυθμένα, λειτούργησε ευεργετικά, ώστε να καταστούν από ιδιαίτερα έως και…μοναδικά. Φιλοδοξούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με τη βύθιση των δικών μας κρασιών στην Αράπιτσα» επισήμανε ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού “Οίνοι ΒΑΕΝΙ Νάουσα”, επικεφαλής των οινοπαραγωγών Ημαθίας, Γιώργος Φουντούλης.

Διευκρίνισε ότι 600 με 1000 φιάλες κρασιού, θα τοποθετηθούν σε σιδεροπαλέτες, και θα βυθιστούν στον πυθμένα της Αράπιτσας που «έχει μεγάλο βάθος και χαμηλές θερμοκρασίες», και υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να διατηρηθούν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον για αρκετά χρόνια, πρόσθεσε: «έχουμε τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να διαπιστώσουμε τις ιδιαιτερότητες που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή».

Υπενθύμισε ότι η περιοχή της Νάουσας διαθέτει 22 οινοποιεία και καλλιεργούνται περί τα 4.500 στρέμματα με αμπέλια, με «νούμερο ένα» ποικιλία εαυτή του ξινόμαυρου, που εξάγεται σε πάνω από 45 χώρες στον κόσμο. Αποκάλυψε δε ότι στόχος των οινοπαραγωγών της Νάουσας είναι να διεισδύσουν στις αγορές των χωρών Βραζιλία, Ινδία, Κορέα και Ιαπωνία και γνωστοποίησε ότι ο τρύγος στην περιοχή θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, με τη χρονιά να προοιωνίζεται……«αρκούντως καλή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το τελευταίο 15νθήμερο πριν την συγκομιδή θέλουμε καλές θερμοκρασίες προκειμένου να μαζέψουμε τα σταφύλια μας σωστά» είπε ο κ. Φουντούλης σημείωσε: «μπορεί να σταφύλια μας να είναι λίγο “στρεσαρισμένα”, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά εκτιμώ ότι θα πάμε καλά σε γενικές γραμμές και δεν θα έχουμε ζημιές».

Νάουσα – κρασί και κλιματική αλλαγή

Υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο εμφανείς, είπε: «καθημερινά δουλεύουμε για την οχύρωση των αμπελώνων μας και αναζητούμε συνεχώς νέες πρακτικές για να παραμείνουμε ζωντανοί στα επόμενα χρόνια».

Για την 16μηνη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν παγκοσμίως για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, ο κ. Φουντούλης υπογράμμισε ότι τα οινοποιεία «έφτασαν στο χείλος του γκρεμού», σημειώνοντας ότι ναι μεν τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται να αποφασιστεί «απόσταξη κρίσης» για το 100% των αιτήσεων και να υπάρξει επιδότηση αποθεματοποίησης.

Υπό την προϋπόθεση της περαιτέρω στήριξης, ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2022 οι πωλήσεις των οινοποιών θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, χρονιά; που αποτέλεσε μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας: «ευχή όλων μας αποτελεί το 2022 να μιλάμε για τις κακές παρενθέσεις των ετών 2020 και 2021 στον χώρο μας» κατέληξε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365