Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021

Κιλκίς: 29 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές οδηγούνται σε αναστολή

Η προθεσμία έληξε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου

Στο “ΒηματίΖΩ” εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα λειτουργίας με την εφαρμογή του νόμου για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές δομές του νομού Κιλκίς.  Η προθεσμία έληξε τη  Δευτέρα 16 Αυγούστου.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr στον νομό Κιλκίς οι δομές που βρέθηκαν στον προβλεπόμενο έλεγχο είναι:


-Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Κιλκίς


-Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Παιονίας-Ο Οίκος Ευγηρίας Κιλκίς


-Το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης


και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ΒηματίΖΩ με τη σχετική δομή προστασίας


Στον Οίκο Ευγηρίας Κιλκίς από τους 35 εργαζόμενους μόνο οι τρεις δεν έχουν εμβολιαστεί και ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους. Επομένως δεν αναμένεται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Γηροκομείου στο Κιλκίς.


Ο ίδιος αριθμός ανεμβολίαστων υπάρχει και στο Κοινωνικό  Κέντρο Στήριξης -με τους τρεις να είναι συμβασιούχοι- αλλά σε σύνολο 17 εργαζομένων. Και εκεί η λειτουργία του Κέντρου θα συνεχιστεί κανονικά. Η διοίκηση του Κέντρου έχει φροντίσει για την άμεση αντικατάσταση με προκήρυξη  των θέσεων για όσους δεν προχωρήσουν τελικά στον εμβολιασμό.


Στο «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Κιλκίς είναι σοβαρό το ποσοστό των ανεμβολίαστων, κάπου στο 30%. Δηλαδή από τους 33 εν συνόλω εργαζόμενους οι 10 δεν εμβολιάστηκαν. Οι περισσότεροι ευρισκόμενοι σε άδεια αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμα έφεσης  που δίνει ο νόμος μόλις επιστρέψουν. Επομένως η αναστολή εργασίας μετατίθεται για όσους τελικά δεν εμβολιαστούν ή δεν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό. Λόγω συστοίχισης της  λειτουργίας της δομής στο  καθεστώς ειδικών αδειών κ.ο.κ. κατά την περίοδο της πανδημίας παρά το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων δεν αναμένονται σημαντικές δυσχέρειες στην περαιτέρω λειτουργία του προγράμματος.


Στην Παιονία και στο αντίστοιχο πρόγραμμα (Βοήθεια στο Σπίτι) υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος ανεμβολίαστος από το σύνολο των 16 εργαζόμενων.


Απομένει η δομή ΒηματίΖΩ και είναι εκείνη που αναμένεται να αντιμετωπίσει τα σημαντικότερα προβλήματα καθώς από το σύνολο των 41 εργαζομένων οι 12 είναι ανεμβολίαστοι. Και αποτελούν πρόβλημα επειδή η πρόσληψη αναπληρωτών τους μετά την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η σχετική προκήρυξη εκδόθηκε ήδη από τον φορέα αλλά η προοπτική αναπλήρωσης των θέσεων είναι δυσοίωνη. Αν στο σκηνικό αυτό προστεθούν και κάποιες αστοχίες λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων από την κεντρική διοίκηση ως προς τις προϋποθέσεις  εγγραφής των ωφελούμενων και τις συνέπειες που μπορούν να έχουν ως προς τον αριθμό των τελικών εγγραφών (αναμένονται λιγότερες εγγραφές  και συνακόλουθα μειωμένα έσοδα ) τότε γίνεται κατανοητή εναργέστερα η αρχική μας εκτίμηση πως το ΒηματίΖΩ θα είναι εκείνη η δομή που θα «πληρώσει τη νύφη».


Κατά τα άλλα και βάσει του σχετικού νόμου:


Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί, οι κυρώσεις είναι αναστολή εργασίας για τον ίδιο -οι αντικαταστάτες θα προσλαμβάνονται με τρίμηνη σύμβαση-, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για τον εργοδότη, ο οποίος τον απασχολεί στην επιχείρησή του.


Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει: «Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθετική ρύθμιση (αρ. 206 του Ν. 4820/2021), βάσει της οποίας το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία , θα πρέπει να έχει λάβει την α΄ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και 16.08.2021, και για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση στο σύνολο της Επικράτειας.


Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση: 


Δημόσιος Τομέας:


Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.


Ιδιωτικός Τομέας:


Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.


Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι αριθμοί μιλάμε για ανθρώπους που εχουν παιδιά , οικονομικές υποχρεώσεις.....και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν καο νοσούν γιατί τους απομακρύνει γιατί δε υπακοούν όπως θα ήθελαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365