Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Το 85% των κρουσμάτων με μετάλλαξη Δέλτα, ελάχιστες οι νοσηλείες εμβολιασμένων

Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως

Για προβλήματα θετικότητας σε Νάξο, Μύκονο, Πάρο και Ρόδο έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους ευάλωτων ομάδων και υγειονομικών να σπεύσουν να εμβολιαστούν αλλά και σε όσους γυρίζουν από διακοπές να είναι προσεκτικοί.


Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε: «Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως. Είχαμε 10.000 νέους θανάτους παγκόμια χθες. Καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι ιός είναι παρόν, είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας.


Η επανεμφάνιση της λοίμωξης με το τέταρτο κύμα έχει να κάνει με την παραλλαγή Δέλτα που έχει επικρατήσει παντού. Είναι πιο μεταδοτικό, υπάρχουν δεδομένα για πιο σοβαρή νόσο. Ακόμα και εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδόσουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τους ανεμβολίαστους που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν και να μεταδώσουν. Σχετικά με το Δέλτα στέλεχος, η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα μάσκας είναι αναγκαία για τον έλεγχο της διασποράς.


Έχουν εμβολιαστεί περίπου 5.5 εκατομ. Άτομα. Το επδιημιολογικό φορτίο εμφανίζει αύξηση. Εβδομαδιαία μεταβολή +12%. Υπάρχει τις τελευταίες μέρες τάσεις αύξησης του φορτίου. Φαίνεται από τον δείκτη εργαστηριακών ελέγχων. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα θετικότητας σε αρκετά νησιά, Νάξος, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πάνω από το 85% των κρουσμάτων. Η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων 3είναι 29 αλλά ανεβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει μικρή εμβολιαστική κάλυψη.


Αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο δεκαήμερο. Υπάρχει ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι. Ακόμα μεγαλύτερος στις ΜΕΘ και ακόμα μεγαλύτερος αυτών που πεθαίνουν. Σ' αυτή τη φάση της πανδημίας που ακόμα χτίζεται η ανοσία και μέχρι να φτάσουμε το 80% - 85% εμβολιασμού, θα πρέπει να τηρούμε μέτρα όπως χρήση της μάσκας. Τα εμβόλια παίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης σοβαρής νόσου και ίσως την εμφάνιση νέων και δυσκολότερων μεταλλάξεων.


Μπορούν να προκληθούν – σπάνια – λοιμώξεις και πλήρως εμβολιασμένων. Είναι αναγκαία η θωράκιση και η προστασία του συστήματος Υγείας. Κάνω έκκληση στους ανεμβολίαστους ευάλωτων ομάδων που νοσούν και μπαίνουν στα νοσοκομεία να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Σ' αυτούς που επιστρέφουν να δείξουν υπευθυνοτητα να κάνουν τεστ και να τηρούν τα μέτρα προστασίας σε καράβια και μέσα. Και οι υπεύθυνοι να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους. Έκκληση στους υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αν και το 90% το έχει κάνει, αλλά πρέπει και το υπόλοιπο 10%. Έχουμε ζήσει τα προηγούμενα κύματα και ξέρουμε».


Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέα κρούσματα, 286 διαωληνωμένους και 20 νέους θανάτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365