Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Δραματικές ώρες με τις φωτιές: Δύο τραυματίες στην Αρχαία Ολυμπία - Τι γίνεται σε Εύβοια - Μεσσηνία - Πάρνηθα

Η χώρα σε πύρινο κλοιό

Δραματική είναι η κατάσταση αυτή την ώρα και στο πύρινο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο τραυματίες, εγκλωβισμένοι στον οικισμό Βύλιζα, ενώ ταυτόχρονα καίγονται σπίτια στο χωριό Πεύκες.


Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το patrisnews.gr, δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας φέρει εγκαύματα σε παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος διακομίστηκε με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των καπνών.


Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ilialive.gr, στο χωριό Βύλιζα υπάρχουν δύο εγκλωβισμένοι, ενώ καίγονται σπίτια στο χωριό Πεύκες. Ταυτόχρονα, λίγο μετά τις 3 δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Φρίξα ή Κορτσά.


Συνολικά έχει δοθεί εντολή για την προληπτική εκκένωση 19 κοινοτήτων της Ηλείας από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Ηράκλεια, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.


Από χθες μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, 'Ανω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.


Φωτιά στη Μεσσηνία: Εκκενώνονται οι οικισμοί Μέλπεια και Διαβολίτσι


Σε «πύρινο κλοιό» βρίσκονται χωριά και στη Μεσσηνία. Πρόκειται για το Διαβολίτσι, αλλά Άνω και Κάτω Μέλπεια που απειλούνται από τις φλόγες και πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσής τους μέσω μηνύματος από το 112.


Ταυτόχρονα σύμφωνα με το messinialive.gr, η φωτιά έχει πλησιάσει επικίνδυνα το χωριό Καρνάσι έχοντας προκαλέσει ζημιές στις πρώτες κατοικίες, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό.


Στο σημείο υπήρξε αναζωπύρωση και αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν προτεραιότητα να σώσουν τα πρώτα σπίτια του οικισμού, ο οποίος έχει εκκενωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης. Ο άνεμος, που έχει ενισχυθεί, είναι αντίπαλος των πυροσβεστών.


Στην περιοχή επιχειρούν σύμφωνα με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής από το βράδυ 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εθελοντές ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.


Εφιάλτης με τρία πύρινα μέτωπα που καίνε ανεξέλεγκτα στην Εύβοια


Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τρία ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα, πλέον, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους κατοίκους να βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.


Τα χωριά Κεχριές έχουν εκκενωθεί από το πρωί και οι κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος από το "112" να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ πυροσβέστες και εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς ώστε να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας.


Στη Δάφνη και τις Κεχριές δίνεται μία πραγματική μάχη από πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κατοίκους της περιοχής, ρητινοσυλλέκτες οι περισσότεροι που γνωρίζουν το δάσος πολύ καλά, για να δημιουργήσουν ζώνες, έτσι ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς.


«Είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές, και πιστεύω ότι τη δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, και, όπως διευκρινίζει, «με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».


Νέα πύρινα μέτωπα


Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον τρία τεράστια μέτωπα κινούνται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά, απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα. Από την ίδια πλευρά της φωτιάς, δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες, που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα. Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.


«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».


Την τελευταία ώρα, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.


Από χθες η φωτιά πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και τον Δρυμώνα και ακολούθησε δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε βόρεια φτάνοντας στην πευκόφυτη κορυφή του βουνού και συνεχίζει με κατεύθυνση το πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κεράσια.


Το άλλο μέτωπο κινήθηκε δυτικά από το χωριό Δρυμώνας και ενώθηκε με το μέτωπο φωτιάς που κινήθηκε βόρεια από το χωριό Καλαμούδι και -ως ένα μεγάλο μέτωπο πλέον- πήρε κατεύθυνση δυτική και βόρειοδυτική προς τα χωριά Κούλουροι και Μαρούλι των οποίων έχει διαταχθεί από χθες η εκκένωσή τους.


Ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνας και Κούλουροι υπάρχει ένα ρέμα και από χθες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς σε συνεργασία με κατοίκους προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά.


«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο Γ. Κελαϊδίτης σημειώνοντας συγχρόνως πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».


Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο πονοκέφαλος με τις αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές.


Εκκενώθηκαν χωριά, οι φλόγες έκαψαν σπίτια


Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από ώρα σε ώρα αναμένονται και δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία, ενώ το απόγευμα θα φτάσουν και 81 Γάλλοι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα από την Γαλλία. Οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών από χθες, ενώ και δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στη Ρόδο.


Σχετικά με τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Χθες, 91 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την παραλία με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Αιδηψώ.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ελυμνίων


Σημειώνεται ότι σήμερα κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, της Ευβοίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3 Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.


Η εν λόγω κήρυξη που προέκυψε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.


Μάχη με τις φλόγες στους πρόποδες της Πάρνηθας: Τρία τα μέτωπα της φωτιάς - Μήνυμα εκκένωσης για Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή


Χειροτερεύει η κατάσταση στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου μαίνεται νέα πυρκαγιά. Στην Πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα. Το πρώτο είναι προς το Ολυμπιακό χωριό γι΄ αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Σύμφωνα με το μήνυμα οι κάτοικοι από την Ιπποκράτειο Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθούν προς εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και από Δροσοπηγή προς Αφίδνες και Ωρωπό. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Το δεύτερο μέτωπο είναι στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη εστία στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάμες.


Και στα τρία μέτωπα καίγονται κομμάτια του δάσους που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής.


H φωτιά στο ξεκίνημά της


Δείτε φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες του enikos.gr, οι περισσότεροι εκ των οποίων έκαναν λόγο για νέα φωτιά και όχι για αναζυπυρώσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365