Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Φθινόπωρο με μάσκες στους εξωτερικούς χώρους - Όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους
Πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση - Τι θα ισχύσει με τους ανεμβολίαστους.

Οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους πολίτες με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού και με δεδομένη την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκεται στον πυρήνα των μέτρων που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, για το πλαίσιο λειτουργίας όλου του φάσματος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει του φθινοπώρου, με εκπεφρασμένη την πρόθεσή της ότι «δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» αποκλείοντας ένα νέο lockdown.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Reader.gr, οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Τρίτη 24 Αυγούστου, με πιθανή εναλλακτική ημερομηνία την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, και θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Σεπτεμβρίου είτε στις 13/9 με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είτε λίγες ημέρες νωρίτερα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους

Στα επικείμενα μέτρα ξεχωρίζει η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους πέραν των κλειστών, που είχε καταργηθεί στις 23 Ιουνίου, με κυβερνητικές πηγές να ενισχύουν την έντονη φημολογία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου παντού.


Βέβαιο «μπλόκο» ανεμβολίαστων σε εστίαση, ψυχαγωγία - Τι θα γίνει (;) με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης

Απολύτως βέβαιη είναι η παράταση του τωρινού «μπλόκου» στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, καφέ, μπαρ), οι οποίοι θα είναι αμιγείς αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις τους χάρη στο πιστοποιητικό που διαθέτουν επειδή αξιοποίησαν το δώρο του εμβολίου (σ.σ. είτε νόσησης).



Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το κατά πόσο το πλήρες απαγορευτικό θα διατηρηθεί εντέλει και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς υπό αξιολόγηση τελούν σκέψεις για δυνατότητα εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τη Δευτέρα θα έχει οριστικοποιηθεί τι θα γίνει και με αυτό.


Εμπορικά κέντρα: Δεν επιβεβαιώνονται σενάρια για είσοδο με green pass

Αντιθέτως, η είσοδος στα εμπορικά κέντρα με την επίδειξη green pass, παρότι έπεσε στο τραπέζι ως σκέψη, απομακρύνεται ως σενάριο. «Δεν είναι ακόμα ώριμο κάτι», σημείωναν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δύσκολα υλοποιήσιμο και δεν συζητείται κεντρικά.

Φιλοσοφία των επικείμενων μέτρων που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο, είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους στην πράξη και η εξασφάλιση πλήρους ελέγχου της πιστής τήρησής τους. «Δεν έχει νόημα η προώθηση μέτρων που μπορεί να ήταν σωστά, αλλά στην πράξη θα ήταν αδύνατον να εξασφαλίσεις την εφαρμογή τους», επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές στο reader.gr.

Τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα

Στον «πάγο» φαίνεται να παραμένει το ενδεχόμενο απαγορευτικού μετακίνησης των ανεμβολίαστων με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί – ίσως με μικρές διαφοροποιήσεις - το υφιστάμενο καθεστώς της επιβίβασης στα συγκεκριμένα Μέσα Μεταφοράς είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test, το οποίο διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και λειτουργεί παράλληλα ως αντικίνητρο για την αποφυγή εμβολιασμού.


Το ίδιο καθεστώς εισόδου μόνο για εμβολιασμένους φαίνεται πως θα ισχύει για σινεμά και θέατρα ενώ αποκλειστικό προνόμιο των εμβολιασμένων και εκείνων που έχουν πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, θα παραμείνει και η είσοδος στα γήπεδα.

Συμμετοχή 5% ανεμβολίαστων στον μαζικό αθλητισμό

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, άναψε την Παρασκευή, 20 Αυγούστου, το πράσινο φως για τη συμμετοχή ενός μικρού ποσοστού ανεμβολίαστων αθλητών σε αγώνες μαζικού αθλητισμού άνω των 300 ατόμων. Το ποσοστό προσδιορίζεται στο 5% και αφορά δρομείς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους ή λόγω ηλικίας. Το μέτρο θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου και οι ανεμβολίαστοι αθλητές οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό RCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών για να συμμετέχουν.

Με 2 εργαστηριακά τεστ σε σχολεία και χώρους εργασίας

Μετ’ εμποδίων και τσουχτερή για την τσέπη τους θα είναι η μετάβαση των ανεμβολίαστων και στους χώρους δουλειάς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλλει την υποχρεωτική προσκόμιση 2 αρνητικών εργαστηριακών τεστ ανά εβδομάδα (PCR ή rapid), το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους, όπως έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς σε ΑΕΙ, Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, άλλωστε, θα είναι σε ισχύ και οι νομοθετημένες «βαριές καμπάνες» για απαγόρευση εισόδου στην τάξη και αναστολή καθηκόντων άνευ αποδοχών για εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αρνηθούν να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή τα δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους.

Τεστ θα πρέπει να κάνουν εάν δεν έχουν εμβολιαστεί και οι μαθητές άνω των 12 ετών, με τη διαφορά ότι μπορούν να παρουσιάζουν self test και όχι εργαστηριακό, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Το ίδιο καθεστώς εισόδου μόνο για εμβολιασμένους φαίνεται πως θα ισχύει για σινεμά και θέατρα, ενώ αποκλειστικό προνόμιο των εμβολιασμένων και εκείνων που έχουν πιστοποιητικό νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, θα παραμείνει και η είσοδος στα γήπεδα.

Συμμετοχή 5% ανεμβολίαστων στον μαζικό αθλητισμό

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, άναψε σήμερα το πράσινο φως για τη συμμετοχή ενός μικρού ποσοστού ανεμβολίαστων αθλητών σε αγώνες μαζικού αθλητισμού άνω των 300 ατόμων. Το ποσοστό προσδιορίζεται στο 5% και αφορά δρομείς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους ή λόγω ηλικίας. Το μέτρο θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου και οι ανεμβολίαστοι αθλητές οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό RCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών για να συμμετέχουν.

Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει «τεχνητά εμπόδια» προς τους ανεμβολίαστους - εκτός από την ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας- έγκειται στην ύπαρξη του εμβολίου, το οποίο επιτρέπει την πλήρη ανταπόκριση των πολιτών στις συνήθεις δραστηριότητές τους με ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365