Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μητσοτάκης: Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις - Τσίπρας: Η κυβέρνηση έβαλε την έκθεση κλιματικής κρίσης σε συρτάρι

Στήριξη σε Χρυσοχοΐδη

Τι δήλωσε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για τον μηχανισμό στην επιχείρηση.


«Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.


«Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητό από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Όταν αναλάβαμε συζητήσαμε με τις αρχές και αποφασίσαμε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν ένας οργανωμένος μηχανισμός εκκενώσεων, όπως το 112», είπε ερωτηθείς για τις εκκενώσεις οικισμών και τα σχόλια που ακούστηκαν ή γράφτηκαν για τις προληπτικές εκκενώσεις που έγιναν. «Κάποιοι παρέμειναν και βοήθησαν παρά τις εκκενώσεις. Το κράτος οφείλει να έχει εικόνα που κατευθύνεται η φωτιά και να κάνει προληπτικές εκκενώσεις. Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα εναέρια μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα αποτελεσματικά. Προβλέπεται νέα σημαντική ενίσχυση του στόλου μας με νέα καναντέρ». 


Στήριξη σε Χρυσοχοΐδη: Προτιμώ έναν υπουργό παρών στο πεδίο


Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.


Ερωτηθείς για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Το ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος».


Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας


Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.


«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κορονοϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο, για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.


«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις, πιστεύω, με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.


Στόχος μια Ενιαία Δασική Πολιτική – Δώσαμε 51 εκατ. ευρώ για την πρόληψη


Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, αλλά συντονίζει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης σε Αττική και Εύβοια.


«Δώσαμε 51 εκατομμύρια ευρώ» για την πρόληψη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα υπάρχει μεγαλύτερη ενίσχυση για την πρόληψη στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία θα εμπλακεί ακόμα περισσότερο η Πολιτική Προστασία.


Είχαν καθαριστεί 19 οικισμοί σαν το Μάτι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι πριν από τις πυρκαγιές είχαν καθαριστεί 19 οικισμοί που έμοιαζαν με το Μάτι. Δηλαδή ήταν μέσα ή δίπλα στο δάσος. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία προστατεύτηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτούς τους καθαρισμούς. «Κάποιος σκέφτηκε από πριν», είπε ο πρωθυπουργός.


Για το Τατόι

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκταση του Τατοΐου είναι στην καρδιά του, όπως και σε πολλούς άλλους πολίτες της Αττικής. Ήταν προτεραιότητα να παρέμβουμε εκεί, είπε, ενώ σημείωσε ότι «Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γ’ αυτό», σημείωσε. «Προσπαθήσαμε όμως», είπε χαρακτηριστικά.


Για τη Βαρυμπόμπη

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη που δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα αφού στέρησε εναέρια μέσα από την πυρκαγιά στην Εύβοια.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια τόνισε ότι θα γίνουν επενδύσεις για την καταστολή των πυρκαγιών, ιδιαίτερα από τον αέρα. Στόχος, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρχει προσβολή των φωτιών με εναέρια μέσα στην αρχή τους.


Συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός, έπειτα, τόνισε ότι από εδώ και στο εξής στόχος είναι μια Ενιαία Δασική Πολιτική με τον συντονισμό δύο βασικών φορέων: του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας.


Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι θα πρέπει να είναι πιο εύκολη η διαδικασία να κόβεται ένα δέντρο όταν χρειάζεται για να μην επεκταθεί μια φωτιά και να μην είναι τόσο δύσκολο. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα φυτευτούν πεύκα γύρω από τους οικισμούς, θα φτιαχτεί μια ζώνη πλάτους που θα υποδειχθεί από τους ειδικούς, ενώ θα επιλεχθούν άλλα δέντρα που καίγονται πιο αργά ή πλατύφυλλα.


Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση κλιματικής κρίσης σε συρτάρι


Συνέντευξη για τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση και την επίδραση που θα έχει στην πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα και στην ΕΕ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, όπου κατήγγειλε και πάλι πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κράτησε την έκθεση Γκολντάμερ στο συρτάρι μέχρι την τωρινή καταστροφή.


Για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στις «κρατικές αρχές», λέγοντας πως «δεν ήταν καλά προετοιμασμένες και είναι ως προς το μέρος τους υπεύθυνες για την έκταση της καταστροφής».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, η οποία πρότεινε «τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση». «Όμως, η σημερινή κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια. Επομένως, είναι λάθος να θεωρούμε τώρα τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή τις υπηρεσιακές δυνάμεις της πολιτικής προστασίας υπεύθυνες για την καταστροφή», πρόσθεσε.


Σε ερώτηση για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «αναδιοργάνωσης» της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη. «Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός κοινός ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του κλίματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για πλημμύρα στη Γερμανία είτε για πυρκαγιά στην Ελλάδα», σημείωσε.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ έκανε λόγο για «κοινωνική απαίτηση για μια πολιτική που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από την κλιματική κρίση». «Η πράσινη επανάσταση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των αδύναμων και των μη προνομιούχων, όπως συνέβαινε κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Είτε στην οικονομική κρίση του είτε στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού  αποδείχτηκαν κερδισμένοι κάποιοι ήδη πάμπλουτοι», υπογράμμισε.


Ερωτηθείς, δε, για την παράμετρο της οικολογίας στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει την προστασία του περιβάλλοντος στις πολιτικές τους, ήδη, από τη δεκαετία του 1980» και πως «το περιβαλλοντικό κίνημα συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας και αυτός εξελίχθηκε στη συνέχεια στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365