Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021

Νέα θεωρία για τον κορονοϊό: Ξέφυγε από εργαστήριο της Ουχάν, πώς συνδυάζεται η μετάδοση από νυχτερίδες

Ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο προσβάλλεται ενώ δουλεύει με νυχτερίδες, συλλέγοντας δείγματα

Επιστήμονας και μέλος της επιτροπής που ερευνά την προέλευση του κορνοϊού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επαναφέρει τη θεωρία ότι ο ιός «ξέφυγε» από εργαστήριο της Ουχάν, χωρίς να αναιρεί την (αρχική) εκτίμηση πως η ασθένεια μεταδόθηκε στον άνθρωπο από νυχτερίδες.


Συγκεκριμένα, ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για τη διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης σε εκπομπή της δανέζικης τηλεόρασης και χαρακτήρισε τη «πιθανή» θεωρία πως ο ιός διέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν.


Για την ακρίβεια, ο Δανός επιστήμονας υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό ο ασθενής μηδέν, ο πρώτος φορέας του κορονοϊού να ήταν εργαζόμενος στο εργαστήριο της Ουχάν και από εκείνον να ξεκίνησε η πανδημία.


«Ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο προσβάλλεται ενώ δουλεύει με νυχτερίδες, συλλέγοντας δείγματα. Ένα τέτοιο σενάριο, παρότι περιλαμβάνει διαρροή από εργαστήριο, θα μπορούσε να υποστηρίζει και την πρώτη μας υπόθεση της απευθείας μετάδοσης του ιού από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο. Είναι μια υπόθεση που τη θεωρούμε πιθανή» ανέφερε στο κανάλι TV2 της δανέζικης τηλεόρασης.


Αναλύοντας τη σκέψη του, ο επιστήμονας του ΠΟΥ υποστήριξε πως αυτά  τα είδη νυχτεριδών, που υποπτεύεται η επιστημονική κοινότητα ως φορείς του κορονοϊού, δεν απαντώνται στη φύση στην περιοχή της Ουχάν, οπότε μοιάζει πιο πιθανό να μετέδωσαν τον ιό στον άνθρωπο μέσα στο εργαστήριο.


Εικόνες από το εργαστήριο της Ουχάν, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν πως οι επιστήμονες εκεί εργάζονταν με ζωντανές νυχτερίδες. Ο Εμπραρέκ τόνισε πως υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνον και την ομάδα του να συζητήσει τη θεωρία αυτή με τις κινεζικές αρχές.


Η θεωρία αυτή συνάδει με ρεπορτάζ της WSJ τον Μάιο του 2020 που υποστηρίζει πως εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το εργαστήριο στο επίκεντρο των ερευνών, δήλωσαν ασθένεια στα τέλη του 2019.


Συγκεκριμένα, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μήνες πριν οι κινεζικές Αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.


«Για να απορρίψουμε την “υπόθεση εργαστήριο”, είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες επιστημονικές πρακτικές» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κινεζικών αρχών για ενδελεχή έρευνα των δεδομένων.


Την Παρασκευή η Κίνα απέρριψε εκ νέου τις αιτιάσεις του ΠΟΥ δηλώνοντας πως η προσέγγιση του Οργανισμού είναι περισσότερο πολιτική παρά επιστημονική. «Εναντιωνόμαστε στην πολιτικοποίηση των ερευνών για την προέλευση του κορονοϊού και την εγκατάλειψη της κοινής έκθεσης» δήλωσε ο ΠΟΥ-Κίνας.


Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τον περασμένο Μάιο, στις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο.


«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη Γενεύη.


Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπάιντεν είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.


Όπως μεταδίδει το Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά, από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα, και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.


«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI).


«Η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365