Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021

Τέλος το... χαλασμένο τηλέφωνο από ταμείο σε ταμείο, γρηγορότερα συντάξεις και εφάπαξ

Σημαντική μείωση στο χρόνο ολοκλήρωσης των υποθέσεων απονομής συντάξεων και εφάπαξ

Καταργείται η αλληλογραφία στον e-ΕΦΚΑ και έτσι θα υπάρξει μείωση στο χρόνο απονομής της σύνταξης και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dikaiologitika News» θα δημιουργηθούν κατά τόπους ενιαία κέντρα απονομής συντάξεων, προκειμένου να καταργηθεί η αλληλογραφία και η μεταφορά αρχείων από το ένα ταμείο στο άλλο.


Σημαντική μείωση στο χρόνο ολοκλήρωσης των υποθέσεων απονομής συντάξεων και εφάπαξ θα επιτευχθεί με τις συγχωνεύσεις και τις μετεγκαταστάσεις των τοπικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dikaiologitika News» θα δημιουργηθούν κατά τόπους ενιαία κέντρα απονομής συντάξεων, προκειμένου να καταργηθεί η αλληλογραφία και η μεταφορά αρχείων από το ένα ταμείο στο άλλο.


Επίσης σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση της «ομάδας κρούσης» στο νέο «πράσινο κτίριο» του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην οδό Κηφισίας, το οποίο θα μετονομαστεί σε Μητροπολιτικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το κέντρο θα απονείμει τον Οκτώβριο έως 8.000 συντάξεις το μήνα.


Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου πραγματοποιείται μέσω αλληλογραφίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν, είτε ψηφιακά είτε με φυσική μορφή, όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων σε ένα κτίριο για να εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις.


Αναλυτικότερα στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Κηφισίας υλοποιείται ένα απο τα σημαντικότερα projects απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτό συγκεντρώνονται σταδιακά οι φάκελοι των ασφαλισμένων με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, εκείνες οι περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον χρόνο απονομής (20.000 περίπου περιπτώσεις με 3- 4 χρόνια καθυστέρηση στην απονομή). Μπορεί ένας ασφαλισμένος να έχει 3, 4 ή και 5 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φακέλους, έναν για κάθε ταμείο που ήταν ασφαλισμένος.


Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης.


Στο κτίριο έχουν, μάλιστα, μεταφερθεί περισσότεροι από 100 υπάλληλοι από διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ασχοληθούν με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, κυρίως ασφαλισμένων σε καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης.


Πρόκειται για μια δομή ταχείας απονομής συντάξεων, η οποία θα καλύψει αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών συντάξεων πρώην ΙΚΑ και πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και τη διαχείριση των νέων αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης πρώην ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και πρώην ΟΑΕΕ-ΙΚΑ για το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής (καθώς εκεί βρίσκεται το 40% του συνολικού όγκου των εκκρεμών συντάξεων). Αυτή την στιγμή, εκκρεμούν 132.605 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, ενώ με τις αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ ξεπερνούν τις 300.000.


Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι απονομής των συντάξεων με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαδοχικές συντάξεις, καθώς η αναμονή εκεί φτάνει πολύ συχνά τους πολλούς μήνες ή και τα χρόνια. Σταδιακά, εφόσον η διαδικασία κριθεί εκ του αποτελέσματος αποτελεσματική, διοίκηση και υπουργείο εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αυτοί θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ταμεία, τύπους αιτήσεων συνταξιοδότησης και περιοχές της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.


Ξεκίνησε και η μεταφορά φακέλων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο υπαλλήλων δύο ή και περισσότερων πρώην ταμείων θα επιταχύνει τις διαδικασίες, καθώς μηδενίζεται ο χρόνος αλληλογραφίας μεταξύ τους, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούσε και τον ενάμιση χρόνο.


Στο «πράσινο» κτίριο θα δημιουργηθεί επίσης ένα «επιχειρησιακό κέντρο» για την καθημερινή παρακολούθηση και συντονισμό της διαδικασίας απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Βάσει του σχεδιασμού, η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση του στοκ των συντάξεων θα φανεί ήδη από τις αρχές φθινοπώρου.


Ενοποίηση μονάδων

Στη λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, εργοδοτών, την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και την μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 10% ετησίως, προχωράει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.


Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν πανελλαδικά, αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι Τοπικές Διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας υπάγονται στην αντίστοιχη Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) που έχει την έδρα της στην Περιφέρεια αυτή.


Το λειτουργικό κόστος του e-ΕΦΚΑ το 2020 ήταν 20,5 εκατ. ευρώ και θα περιοριστεί αρχικά μετά τις συγχωνεύσεις κατά 2 εκατ. ευρώ.


Σε εκκρεμότητα παραμένουν 81 τοπικές διευθύνσεις και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, οι 10 θα τεθούν σε λειτουργία στις 10 Αυγούστου, άλλες 13 στις 30 Αυγούστου και ακόμα 30 μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συγχωνεύσεις και οι μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών.


Ο σχεδιασμός προβλέπει την μετεγκατάσταση και την πλήρη αξιοποίηση των υπαρχόντων ιδιόκτητων κτιρίων του e-ΕΦΚΑ και μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι αυτό εφικτό να προχωρούν σε μισθώσεις κτιρίων. Μετά την δημιουργία των νέων τοπικών διευθύνσεων θα δημιουργηθούν σημεία εξυπηρέτησης για όλους (ασφαλισμένους, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς κλπ).


1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365