Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Κορωνοϊός – Έρευνα: Οι μισοί ασθενείς έχουν παρατεταμένα συμπτώματα ένα χρόνο αφότου νόσησαν

Έρευνα

Τουλάχιστον ένα παρατεταμένο και διαρκές σύμπτωμα του κορωνοϊού εμφανίζουν οι μισοί ασθενείς, ένα χρόνο μετά τη νόσησή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ανάρρωση από την Covid-19 μπορεί να είναι επίπονη και ότι η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει μήνες.


Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό. Σε αυτή μετείχαν 1.276 ασθενείς, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Jin Yin-tan της Ουχάν στην Κίνα, απ’ όπου και θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία και πήραν εξιτήριο μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους ασθενείς έξι μήνες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και διαπίστωσαν ότι ενώ πολλά από τα συμπτώματα βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και πολλοί από τους 479 ασθενείς που εργάζονταν όταν νόσησαν επέστρεψαν στην αρχική τους εργασία, το 49% των ασθενών εξακολουθεί να εκδηλώνει τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας.


Προβλήματα αναπνοής καθώς και ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη ήταν ελαφρώς πιο έντονα 12 μήνες μετά, απ΄ ότι στα αποτελέσματα του εξαμήνου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λόγοι για την ανησυχητική αύξηση ήταν ασθενείς., Επίσης, συνέκριναν με τους ασθενείς της μελέτης με άτομα που δεν είχαν κορωνοϊό, αλλά προβλήματα υγείας. Μετά από 12 μήνες, η υγεία των ασθενών με κορωνοϊό ήταν χειρότερη από αυτούς που δεν είχαν μολυνθεί. Επίσης, εντοπίστηκε ότι έχουν αυξημένες πιθανότητας να εκδηλώσουν πόνο ή δυσφορία, άγχος ή κατάθλιψη και κινητικά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν νοσήσει.


Οι γυναίκες περισσότερο ευάλωτες σε παρατεταμένα συμπτώματα


Οι ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα είχαν μέσο όρο ηλικίας 57 ετών και υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις, εργαστηριακά τεστ και ασκήσεις αντοχής, ενώ τους έλαβαν και συνεντεύξεις. Στους μετέχοντες υπήρχαν ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν αλλά δεν ήταν και οι πλέον εξασθενημένοι. Περίπου το 75% χρειάστηκε οξυγόνο κατά τη νοσηλεία, ωστόσο οι περισσότεροι δεν χρειάστηκε να ενταχθούν σε ΜΕΘ ή να διασωληνωθούν.


Οι γυναίκες εντοπίστηκε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν παρατεταμένα συμπτώματα, κυρίως πνευμονολογικά προβλήματα και ψυχικής υγείας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν η κόπωση ή μυϊκή αδυναμία, που αναφέρθηκε από το 20% των ασθενών. Ωστόσο το ποσοστό μειώθηκε σημαντικά από 12 μήνες μετά απ’ ότι στο εξάμηνο, όπου τέτοια συμπτώματα αναφέρθηκαν από το 52%.


Ιατρική πρόκληση η αντιμετώπιση του μακροχρόνιου Covid


Από τα πλέον κοινά συμπτώματα στους σοβαρά ασθενείς, ήταν τα προβλήματα στην αναπνοή. Ορισμένα θέματα δεν θεωρούνται ότι συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της αρχικής ασθένειας. Για παράδειγμα 244 ασθενείς υποβλήθηκαν σε πνευμονολογικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, δεν υπήρξε μείωση στα ποσοστά οξυγόνου, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου.


«Η ανάγκη να κατανοήσουμε και να ανταποκριθούμε στο μακροχρόνιο Covid είναι όλο και πιεστική» αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Lancet σχετικά με τη μελέτη, καθώς συμπτώματα όπως η επίμονη κόπωση, η δύσπνοια και η κατάθλιψη θα μπορούσαν να εξασθενήσουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση του μακροχρόνιου Covid θεωρείται ιατρική πρόκληση με επείγοντα χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365