Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021

Καναντέρ: Τα χαρακτηριστικά και το κόστος του πυροσβεστικού αεροσκάφους

Κάθε τέτοιο αεροσκάφος κοστίζει ένα διόλου μικρό ποσό

Τα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ της Πυροσβεστικής παίζουν εδώ και χρόνια καίριο ρόλο στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας.

Τα Καναντέρ (CL-415) είναι Καναδικό αμφίβιο αεροσκάφος, ειδικά σχεδιασμένο για κατάσβεση πυρκαγιών από αέρος. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν τον ρόλο και βασίζεται στο μοντέλο CL-215 της ίδιας εταιρίας.


Σύμφωνα με το bombardier.com κάθε τέτοιο αεροσκάφος κοστίζει ένα διόλου μικρό ποσό. Συγκεκριμένα η αγορά ενός καναντέρ το 2014 κόστιζε πάνω από 31,1 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια καθώς η Ελλάδα αποτελεί μεσογειακή χώρα και οι φωτιές είναι συχνές το καλοκαίρι, τα Καναντέρ έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη γρήγορη κατάσβεση πυρκαγιών.

Το Καναντέρ έχει ικανότητα υδροληψίας μέχρι 6.140 λίτρων νερού από θάλασσες και λίμνες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαϊάς, το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει με επιβραδυντικό αφρό και να το επιρρίψει στη φωτιά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στη βάση του για ανεφοδιασμό.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-415 τον Ιανουάριο του 1999. Τα αεροσκάφη αυτά επιχειρούν σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και έρευνας και διάσωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η χώρα μας διαθέτει συνολικά επτά Καναντέρ. Τα έξι είναι τύπου CL-415GR και το ένα CL-415MP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365