Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Αλλαγές και κίνητρα για πληρωμές με κάρτα

Διαβάστε λεπτομέρειες

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει κίνητρα προκειμένου οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες που είναι «επιρρεπείς» στα «μαύρα».


Το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει τις πληρωμές μέσω τραπέζης σε μια σειρά από «ύποπτα» επαγγέλματα θα προσφέρει μείωση φορολογητέου εισοδήματος. Το 30% της δαπάνης που θα γίνεται ηλεκτρονικά θα μειώνει το εισόδημα που φορολογεί η εφορία. Η λίστα περιλαμβάνει από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς μέχρι και συνεργεία καθαρισμού και τα γραφεία κηδειών.


· Πληρωμές σε ιατρούς οδοντιάτρους, εφόσον γίνονται με κάρτες ή μέσω e-banking, θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η έκπτωση από το φορολογητέο είναι κίνητρο μόνον για όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα που δεν είναι αφορολόγητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 80% των φορολογουμένων κάλυψε μεν το απαιτούμενο 30% των εισοδημάτων τους με ηλεκτρονικές δαπάνες το 2020, αλλά 1 στους 3 (το 35%) εξ όσων δηλώνουν υψηλό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, όχι! Αυτό δείχνει ότι ούτε το «πέναλτι» 22% για ηλεκτρονικές πληρωμές που δεν έκαναν, στάθηκε ικανό ως τώρα να τους ωθήσει να ζητούν αποδείξεις ή να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα.


Στο εξής όμως, εφόσον δαπανήσουν με ηλεκτρονικά μέσα έως 16.500 ευρώ για επισκευές αυτοκινήτων ή κατοικίας, καθαρίστριες, ταξίδια με σκάφη κλπ θα μπορούν να μειώσουν κατά 5.000 ευρώ το εισόδημά τους (κατ’ανώτατον όριον) και άρα να γλιτώνουν έως 2.200 ευρώ που πληρώνουν με συντελεστή φόρου 44% όσοι ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Και παράλληλα, με ιατρικά έξοδα καλύπτουν ευκολότερα τον στόχο 30% του εισοδήματος, για να αποφύγουν και το φοροπρόστιμο 22%.


Η λίστα των επαγγελμάτων που μπαίνει στο στόχαστρο για να κόβει αποδείξεις και να πληρώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, υδραυλικούς -ψυκτικούς, αλουμινάδες, γραφεία τελετών, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, νοσοκομειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, συνεργεία, υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, σκαφών, λιμουζίνων και ταξί, καθαριστήρια, φωτογράφους.


Από την άλλη, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εφόσον ζητούν αποδείξεις και πληρώνουν με κάρτα, το μέτρο θα διευκολύνει και 1 στους 3 ηλικιωμένους (31%) που δεν κατάφεραν να φτάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών το 2020.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365