Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Καλύτερη εικόνα με 20% μείωση κρουσμάτων

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη
Η σαφής συρρίκνωση της πανδημίας στη χώρας μας επιβεβαιώθηκε χτες το απόγευμα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία για τη σαφή σταθεροποίηση της επιδημίας στη χώρα μας όπως αυτά αποτυπώνονται στα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρουσίασε αναλυτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.


Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται σε 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μια μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα - σημειωτέον ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ σε δομές υγείας παραμένει σταθερός στις 90.000 τεστ την ημέρα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας έχει μειωθεί σταδιακά στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 εισαγωγές ανά ημέρα, παρουσιάζοντας ύφεση κατά 15% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών που σήμερα είναι στα 66 έτη.

Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς ήταν είτε ανεμβολίαστοι, είτε μερικώς εμβολιασμένοι.


Ωστόσο, όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποχώρηση της επιδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί σύντομα και στην πίεση που υφίσταται τώρα το σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων με λοίμωξη Covid -19 στα νοσοκομεία ήταν 2.223. Από αυτούς, οι 696 ήταν σε Μονάδες Εντατικής Θερεαπείας και Αυξημένης Φροντίδας, ενώ οι 384 εξ αυτών διασωληνωμένοι. Ανεμβολίαστοι ήταν οι 343, ποσοστό 89,3%. Ο καθηγητής επανέλαβε πως τα μόνα δραστικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ο εμβολιασμός και ο έλεγχος (testing).

Το αποτύπωμα των σχολείων

Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι δεν διαφαίνεται αύξηση ιικου φορτίου στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές και την επιστροφή των εκδρομέων όπως ανησυχούσαν, ωστόσο τόνισαν πως η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό για τον οριακό έλεγχο της επιδημίας που έχει επιτευχθεί.

Επισήμαναν ακόμη τον σημαντικό ρόλο των σχολείων στην ανοδική καμπύλη της επιδημίας, εξηγώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά είναι βέβαιη από την ερχόμενη εβδομάδα.


"Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε στενά της εξέλιξη των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες.Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες" ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η αύξηση θα είναι προσωρινή, γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει στη συνέχεια μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά. Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Επιπλέον, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι -παρόλο που οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό- η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη οφείλει να απευθύνεται πρώτα στους ευάλωτους ενηλίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365