Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Τι κερδίζουν 50.000 νέοι συνταξιούχοι

Νέος κύκλος επανυπολογισμού συντάξεων

Οι συνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά περίπου 2,5 εκατ. ευρώ μετά τον επανυπολογισμό.


Νέος κύκλος επανυπολογισμού συντάξεων και αναδρομικών ποσών για τουλάχιστον 50.000 συνταξιούχους, που πήραν σύνταξη από τον Μάιο του 2021 και μετά, αναμένεται το φθινόπωρο.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εντοπίσει ότι οι συντάξεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων έχουν υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όχι με τα αυξημένα ποσοστά του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020).


Πηγές από τον e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι αιτία για τη νέα δυσλειτουργία είναι η απουσία μέχρι σήμερα του απαιτούμενου λογισμικού με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του τελευταίου νόμου.


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τους αρμόδιους, όσον αφορά τα αναδρομικά που κατεβλήθησαν σε περισσότερους από 53.000 ασφαλισμένους τον Ιούλιο, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, υπάρχουν και περιπτώσεις ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019.


Το πρόβλημα εντοπίζεται μετά τον Μάιο του 2021, ημερομηνία που δόθηκαν τα τελευταία στοιχεία στην ιδιωτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον επανυπολογισμό των συντάξεων.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», εντός Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί νέο λογισμικό σύστημα με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (Ν.4670/2020), προκειμένου να μην υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.


Οσον αφορά τις λανθασμένες συντάξεις που δόθηκαν σε νέους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2021, οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ.


Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων φτάνουν έως 11,8%, δηλαδή ξεκινούν από 12 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης και αγγίζουν έως και τα 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.


Αναδρομικά σε παλαιούς συνταξιούχους

Σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος του έτους θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά τουλάχιστον 23 μηνών που δικαιούνται 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016).


Σύμφωνα με πληροφορίες, με ξεχωριστές πληρωμές θα καταβληθούν οι αυξήσεις, τα αναδρομικά και θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.


Συγκεκριμένα, θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Οι παλαιοί συνταξιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

-Περίπου 50.000 συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου, οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

-Περίπου 100.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι θα λάβουν νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40- 50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365