Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Βολτάροντας στο Γαρέφι - Δείτε την λύση του προηγούμενου γρίφου

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Ο κ. Κελεπούρης γνωστός και περιζήτητος γαμπρός της περιοχής βολτάρει με το μηχανάκι του στο Γαρέφι.  Όταν πηγαίνει από το Άνω Γαρέφι στο Κάτω Γαρέφι η μέση ταχύτητα του είναι 60km/h, ενώ στην επιστροφή διανύοντας την ίδια απόσταση η μέση ταχύτητα του είναι 40km/h. Ποια ήταν η μέση ταχύτητα του για όλη τη διαδρομή;  

ACHRIDA365


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (ΟΙ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΔΕΣ) 17/9:

40 ΛΕΠΤΑ

7 σχόλια:

  1. Μπράβο ARIDAIA365 ο γρίφος σας είναι ένα πολύ καλό πρόβλημα φυσικής γυμνασίου. Συγκεκριμένα αφού διανύει την ίδια απόσταση όταν κατεβαίνει και όταν ανεβαίνει αλλά με διαφορετική ταχύτητα ο χρόνος που κάνει για να κατέβει είναι λιγότερος από το χρόνο που κάνει για να ανέβει(U=S/T).Δηλαδή U και t διαφορετικά ενώ S ίδιο. Έχοντας αυτά τα δεδομένα η μέση ταχύτητα για όλη τη διαδρομή δεν θα είναι 50 δηλαδή ο μ.ο των 40 και 60. Ορίστε λοιπόν οι μαθητές απαντήστε! Εγώ προσωπικά την βάζω αυτη ως άσκηση στους μαθητές μου.Ένας ΦΥΣΙΚΟΣ από Σκύδρα.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το διανυόμενο διάστημα είναι S για την κάθοδο, και επίσης S για την άνοδο. Η κάθοδος γίνεται με ταχύτητα u1 σε χρόνο t1. Αντίστοιχα έχουμε ταχύτητα u2 και χρόνο t2 για την άνοδο. Ο συνολικός χρόνος για την άνοδο και την κάθοδο μαζί είναι t = t1 + t2 και το συνολικό διάστημα που διανύθηκε είναι 2S. Έστω u η μέση ταχύτητα στο σύνολο της διαδρομής. Έχουμε λοιπόν τις εξισώσεις:

    u1 = S/t1

    u2 = S/t2

    u = 2S/t

    όπου

    t = t1 + t2

    με δοσμένα μεγέθη τις ταχύτητες u1 και u2.

    Από τις παραπάνω εξισώσεις λαμβάνουμε με απλές αλγεβρικές πράξεις:

    u = (2 * u1 * u2)/(u1 + u2).

    Για τις τιμές που δόθηκαν, έχουμε:

    u = (2 * 60 * 40)/(60 + 40) km/h = 48 km/h.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός και αναλυτικός ο 1:27, συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

      Διαγραφή
    2. 48km/h γιατί S σταθερό και U,t μεταβλητά

      Διαγραφή
  3. Τι λέτε ρε 2:30ωρες έκανε να πάει σπιτι (έκατσε για ένα τσίπουρο πριν φύγει μαζί ειμασταν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365