Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021

Γονικές παροχές: Ολική ανατροπή στον χάρτη των μεταβιβάσεων με αφορολόγητο 800.000 ευρώ

 

Αλλάζουν όλα από σήμερα για τις γονικές παροχές. Αλλάζει έτσι και ο χάρτης μεταβιβάσεων ακινήτων… και όχι μόνον:

Χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν πλέον να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία προς τα παιδιά, είτε αυτά αφορούν ακίνητα, είτε μετρητά, είτε μετοχές χωρίς να πληρώνουν φόρο! Το αφορολόγητο όριο καθορίστηκε στα 800.000 ευρώ και είναι ατομικό ανά συγγενή α’ ΄βαθμού που θα προχωρήσει σε μεταβίβαση περιουσίας εν ζωή (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, πεθερός, πεθερά).


Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης


Μέχρι και.. χθες ο φόρος γονικής παροχής, δηλαδή ο φόρος επί της δωρεάς που γίνεται από γονέα σε παιδί, καθώς και ο φόρος για δωρεά από παππού ή γιαγιά σε εγγονό υπολογιζόταν κλιμακωτά. Από σήμερα μέχρι και το ποσό των 800.000 η μεταβίβαση αυτού του τύπου είναι αφορολόγητη είτε αφορά σε ακίνητο, είτε σε χρηματική δωρεά, είτε ακόμη και… μετοχές!


Πώς «σβήνει» φόρος έως 36.500 ευρώ με τις αλλαγές στις γονικές παροχές

Συγκεκριμένα, βάσει του προηγούμενου καθεστώτος τα πρώτα 150.000 ευρώ της αξίας του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου ήταν αφορολόγητα, τα επόμενα 150.000 ευρώ φορολογούνταν με 1% και τα επόμενα 300.000 ευρώ με 5%.


Με άλλα λόγια, σε συνολική αξία 300.000 ευρώ αναλογούσε φόρος 1.500 ευρώ, ενώ σε συνολική αξία 600.000 ευρώ αντιστοιχούσε φόρος 16.500 ευρώ. Εάν η αξία ξεπερνούσε τα 600.000 ευρώ, τότε το πέραν του ποσού των 600.000 ευρώ τμήμα της αξίας φορολογείτο με 10%.


Συνεπώς με αυτά τα δεδομένα για την μεταβίβαση μιας κατοικίας αξίας 800.000 ευρώ θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος ύψους 36.500 ευρώ, ο οποίος μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας και των εγκυκλίων που θα ακολουθήσουν «σβήνει»!!


Αφορολόγητες και οι χρηματικές δωρεές

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως με βάση το άρθρο 7 του νόμου 4714/2020, από τα τέλη Ιουλίου του 2020, οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων υπήρχαν οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας δεν φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου οι δωρεές εξισώνονταν φορολογικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Άρα μια δωρεά τέτοιου τύπου ήταν έως 150.000 αφορολόγητη.


Όμως, μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών – γονικών παροχών ήταν να προκύπτει ότι η δωρεά- γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.


Από σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι συγγενείς πρώτου βαθμού θα μπορούν να κάνουν αφορολόγητα δωρεές και γονικές παροχές, είτε ακινήτων, είτε χρημάτων έως του ποσού των 800.000 ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να συντρέχει και η προϋπόθεση της Α’ κατοικίας.


Τι προβλέπει η τροπολογία για τις γονικές παροχές

Τι ακριβώς προβλέπει λοιπόν η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή;


Σύμφωνα, με αυτήν «αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ισχύει.


Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η.10.2021 και αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων οι οποίοι εντάσσονται στην Α’ κατηγορία παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 :

α) σύζυγο του κληρονομούμενου,

β) πρόσωπο το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο κατά τις διατάξεις του ν. 3719/2008 και το οποίο λύθηκε με το θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών,

γ) κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων),

δ) κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού και

ε) ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του φόρου στους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας για δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών και δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των ίδιων προσώπων και, συγκεκριμένα, για δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται από την 1η.10.2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365