Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Μέσα στο μήνα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά, τα ποσά και οι δικαιούχοι

 

Συνεχίζεται η αγωνία για σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, 

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη δικαστεί η προσφυγή συνταξιουχικών αποφάσεων και εκκρεμεί η σχετική απόφαση που θα βγει μέσα στον μήνα. Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται νέα απόφαση, αυτή τη φορά για τις περικοπές των δώρων επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τις περικοπές των επικουρικών την περίοδο των Μνημονίων.


Δικαιούχοι των αναδρομικών σε περίπτωση θετικής απόφασης του ΣτΕ είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει, ενώ η απόφαση αφορά την επιστροφή των δώρων του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.


Το επίμαχο εντεκάμηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, και φθάνει έως τις 12 Μαΐου 2016, όταν άρχισε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Από το συγκεκριμένο εντεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.


Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεις. Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών.


Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του εντεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.



Σωρευτικά, εάν τα δύο ανώτατα δικαστήρια δικαιώσουν τους συνταξιούχους, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.


Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο μέχρι σήμερα δεν την έχει εφαρμόσει.


Πάντως, σε περίπτωση θετικής έκβασης η καταβολή των χρημάτων αναμένεται να πάει για το 2022, καθώς πρόκειται για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 2.5 δισ. Υπενθυμίζεται εδώ πως πριν από ένα χρόνο είχαν καταβληθεί τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, μετά από θετική δικαστική απόφαση.


Ποσά

Τα δικαιούμενα αναδρομικά στις επικουρικές και στα Δώρα, ανά Ταμείο και ανά ποσό σύνταξης, διαμορφώνονται ως εξής:

Για συνταξιούχους ΙΚΑ που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη 312 ευρώ πριν το φόρο, τα αναδρομικά 11 μηνών είναι 2.197 ευρώ, ενώ με επικουρικές των 170 ευρώ βγαίνουν αναδρομικά 710 ευρώ.

Για συνταξιούχους Δημοσίου με επικουρική σύνταξη 379 ευρώ τα αναδρομικά 11μήνου φτάνουν στα 3.052 ευρώ, ενώ με επικουρικές των 228 ευρώ βγαίνουν αναδρομικά 1.606 ευρώ.

Για συνταξιούχους Ταμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών με επικουρική σύνταξη 370 ευρώ τα αναδρομικά φτάνουν στα 3.396 ευρώ, ενώ με επικουρικές στα 213 ευρώ αναδρομικά 1.499 ευρώ.

Για συνταξιούχους ΝΑΤ με επικουρικές στα 481 ευρώ πριν το φόρο τα αναδρομικά είναι 2.565 ευρώ, ενώ για επικουρικές των 173 ευρώ βγαίνουν αναδρομικά 500 ευρώ.

Για συνταξιούχους άλλων Ταμείων (Επικουρικό Εμποροϋπαλλήλων, Δικηγόρων, Αρτοποιών κ.ά.) που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη 371 ευρώ πριν το φόρο τα αναδρομικά φτάνουν ως 2.987 ευρώ, ενώ για επικουρικές των 185 ευρώ τα αναδρομικά βγαίνουν στα 453 ευρώ.

Πρωτοδικεία

Πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς όσες αποφάσεις βγαίνουν μέχρι στιγμής από τα Πρωτοδικεία για τις εν λόγω υποθέσεις δικαιώνουν τους συνταξιούχους. Η επικείμενη -εντός του Οκτωβρίου - απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να λειτουργήσει ως επιταχυντής και «πιλότος» ώστε οι χιλιάδες ομαδικές αγωγές που είναι σε εκκρεμότητα να αντιμετωπιστούν ενιαία και το 11μηνο των αναδρομικών στις επικουρικές να επιστραφεί χωρίς χρονοτριβή με ρύθμιση της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τις κύριες και το νόμο 4714/2020.


Με τον νόμο αυτό πληρώθηκε ένα μέρος των αναδρομικών που αφορά επιστροφές 11 μηνών από αντισυνταγματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις και έμειναν απ’ έξω τα αναδρομικά επικουρικών και τα Δώρα, παρότι είχαν τις ίδιες αντισυνταγματικές περικοπές.


Ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων μόνον όσοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι την πληρωμή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις που δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2020. Αντίθετα, οι αγωγές μετά τον Οκτώβριο του 2020 καθίσταται ανίσχυρες σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, γιατί, όπως αναφέρουν οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 114, μετά την πληρωμή των ποσών για τις κύριες συντάξεις οι απαιτήσεις των συνταξιούχων αποσβένονται, εκτός όσων έχουν εκκρεμείς δίκες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και οι δίκες αυτές αφορούν σε αξιώσεις πέραν των αναδρομικών που πληρώθηκαν.


Στην πράξη ο νόμος λέει ότι όποιος πληρώθηκε τα αναδρομικά στην κύρια σύνταξη και διεκδικεί με αγωγές αναδρομικά επικουρικής σύνταξης και Δώρα, θα τα πάρει εφόσον δικαιωθεί από τα δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση να έχει ασκήσει αγωγή μέχρι την πληρωμή των αναδρομικών της κύριας σύνταξης.


Την τελευταία λέξη για το πότε αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά θα την πουν αφενός τα Πρωτοδικεία, που θα κληθούν να δεχτούν ή να απορρίψουν αγωγές ασκηθείσες μετά την πληρωμή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, και το ΣτΕ, που θα πρέπει να αποφανθεί για το ίδιο ζήτημα στην υπό δημοσίευση απόφαση για τα αναδρομικά των επικουρικών.


Το ΣτΕ καλείται, μεταξύ άλλων, πρώτον, να επικυρώσει ή να ακυρώσει τη διάταξη περί απόσβεσης των αξιώσεων που λέει η παρ. 4 του άρθρου 114 του ν. 4714/2020 και, δεύτερον, να επαναβεβαιώσει τις παγιωμένες αποφάσεις του (2287-2288/2015) για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν με τους νόμους 4054 και 4093 σε ποσά κύριων συντάξεων, σε ποσά επικουρικών συντάξεων και στα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365