Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΕΠΟ και προπονητές: Θέατρο του παραλόγου

Θέατρο του παραλόγου

Το ότι η ΕΠΟ προβάλλοντας το αυτοδιοίκητο πολλές φορές ξεφεύγει, είναι γνωστό. Το ότι θα έφτανε στο σημείο να καταστήσει άχρηστα ακόμη και τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια.

Ένα θέμα που αγγίζει –αν δεν ξεπερνά– τα όρια της αυθαιρεσίας είναι αυτό με τη χορήγηση των διπλωμάτων τής UEFA (PRO, A, B και C) από τις σχολές… προπονητών που συγκροτεί, και  θα πρέπει να πληρώσει κανείς στην ΕΠΟ ένα σωρό λεφτά και τα οποία υποχρεώνονται να αποκτήσουν ακόμη και οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ, παρά το γεγονός ότι σπούδασαν το αντικείμενο την προπονητική ποδοσφαίρου.

Η ΕΠΟ θεωρεί ότι έχει το μονοπωλιακό δικαίωμα χορήγησης άδειας στους προπονητές, και δεν αναγνωρίζει ούτε τα πτυχία που παίρνουν οι γυμναστές από τα ΤΕΦΑΑ, από τους οποίους ζητά να πληρώνουν πεντοχίλιαρα αν θέλουν να δουλέψουν ως προπονητές στις επαγγελματικές κατηγορίες και μικρότερα ποσά για τις ερασιτεχνικές.

Διότι, σύμφωνα με την ΕΠΟ, με τα πτυχία  που έχουν στα χέρια τους μπορούν να δουλέψουν μόνο στα β΄τοπικά πρωταθλήματα.

Η φάμπρικα με τις σχολές τής ΕΠΟ που βγάζει προπονητές και μοιράζει διπλώματα δεν είναι τωρινή. Ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα. Η Ομοσπονδία χορηγεί διπλώματα με πιστοποίηση της UEFA, τα οποία όσοι θέλουν να γίνουν προπονητές πάνε και κάθονται στα θρανία για να τα αποκτήσουν, ενώ ανάλογα με την κατηγορία πληρώνουν και το ανάλογο αντίτιμο…

Δηλαδή, στην ΕΠΟ, πέραν του ενδιαφέροντός τους για το… καλό του αθλήματος, είναι και μια πηγή εσόδων.

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που θέλουν να δουλέψουν σαν προπονητές πρέπει να πάρουν το ανώτερο δίπλωμα της ΕΠΟ, το UEFA PRO, που είναι και το μοναδικό με το οποίο μπορεί να καθίσει κανείς σε πάγκο ομάδας τής Super League1 ή 2.

Αν δεν πληρώσεις, δηλαδή, ένα πεντοχίλιαρο (τόσο κοστίζει) στο ταμείο της ΕΠΟ, δεν πληροίς τις προδιαγραφές για να πάρεις το δίπλωμα, και φυσικά δεν μπορείς να προσληφθείς από καμία ομάδα, διότι τα διπλώματα των προπονητών δηλώνονται στο φύλλο αγώνος και επιβάλλονται πρόστιμα στις ομάδες αν έχουν προσλάβει τεχνικούς που δεν τα έχουν προμηθευτεί…

Όμως οι περισσότεροι από τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές δεν έχουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι κάτοχοι πτυχίων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο (που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο) δεν μπορούν να γίνουν προπονητές, παρά μόνο στο Β΄ τοπικό πρωτάθλημα!!!

Ένας νέος, δηλαδή, που έχει σπουδάσει για να γίνει προπονητής στη Γυμναστική Ακαδημία δεν μπορεί να γίνει προπονητής σε ερασιτεχνικό σωματείο, αν δεν έχει την έγκριση της ΕΠΟ, την οποία πρέπει μάλιστα να χρυσοπληρώσει.

Πέντε χιλιάρικα το κεφάλι μπαίνουν στα ταμεία της ΕΠΟ από κάθε δίπλωμα για προπονητές SL1 και SL2, και 1.500 ευρώ για προπονητές Β΄ τοπικού. Δεν είναι και λίγα…

Στο μπάσκετ φυσικά δεν ισχύουν τέτοια. Υπάρχουν στην αγορά (κι όχι μόνο στην ελληνική) προπονητές που βγήκαν από τα ΤΕΦΑΑ και δουλεύουν στο εξωτερικό ή σε ομάδες της χώρας χωρίς καμιά… άδεια από την Ομοσπονδία τού μπάσκετ. Το ίδιο και σε άλλα αθλήματα.

Το ελληνικό κράτος παραμένει απαθές απέναντι στην απαράδεκτη αυτή διαδικασία. Η ΕΠΟ οχυρώνεται πίσω από το αυτοδιοίκητο.

Ήδη, ένας όμιλος γυμναστών έχει ήδη ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για να ανακτήσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους  να δουλέψουν  αυτό που έχουν σπουδάσει, χωρίς να πληρώνουν  στην ΕΠΟ τα διπλώματα της πλάκας που παίρνει ο Γκαρσία και διάφοροι άλλοι για να κάθονται στον πάγκο των ομάδων της Super League2.

Η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΠΠΠΕ) έχει προσφύγει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ζητώντας το αυτονόητο. Να μπορούν όσοι τελειώνουν τα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

«Θα πάμε όπου χρειαστεί για να δικαιωθούμε», δηλώνει στην «Α» ο γραμματέας τής ΠΕΠΠΠΕ, Βαγγέλης Κουτσογιάννης.

Ήδη, η Ένωση έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα την παραβίαση των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην UEFA, και ζητά να μάθει αν έχει δοθεί κάποια είδους (…) άδεια στην ΕΠΟ να επέμβει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και να εξισώνει τα Πανεπιστήμια με τις… σχολές!

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του παραλογισμού και της αυθαιρεσίας, η μονοπωλιακή δράση της ΕΠΟ απαγορεύει την πρόσβαση εργασίας σε επαγγελματικά σωματεία  που τους κατοχυρώνει και αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος και κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο μετά από τριτοβάθμιο κύκλο σπουδών, και την επιτρέπει μόνο σε όσους έχουν πιστοποιήσεις επιμορφωτικών σχολών μετά από φοίτηση ημερών και επικαλούμενη εντολές της UEFA…

Η UEFA απάντησε βεβαίως ότι η σύμβασή της με τις Ομοσπονδίες δεν θίγει το δικαίωμα της Ομοσπονδίας (της ΕΠΟ) να αποδεχτεί ισοδύναμα προσόντα αναγνωρισμένα βάσει της εθνικής νομοθεσίας (δηλαδή, τα διπλώματα των προπονητών) για τους αγώνες που διοργανώνει στην επικράτεια.

Ήδη ο πόλεμος άρχισε, καθώς η Ένωση προσέφυγε ήδη στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ προετοιμάζει ήδη το νομικό της οπλοστάσιο για ανάλογες προσφυγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα επιτρέψουν το αυτονόητο δικαίωμά τους  να υπηρετήσουν τον χώρο για τον οποίο σπούδασαν.


Πηγή: iapopsi.gr

1 σχόλιο:

  1. Τα πράγματα είναι απλά όποιος δεν πληρώσει 1500€ για την συμμετοχή του στις εξετάσεις (γραπτές και πρακτική)στην ΕΠΟ ,ταυτότητα προπονητή δεν παίρνει!!!Και αν δεν περάσεις στις εξετάσεις(πάρα πολλοί κόβονται)γιατί υπάρχει συνωστισμός,πάλι από την αρχή για να κάνεις τον προπονητή στο ερασιτεχνικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365