Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί μέχρι και να εξαφανίσει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό

Κοκτέιλ φαρμάκων - στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής - εξαφάνισε όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό ασθενών σε τελικό στάδιο καρκίνου


Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, πρωτοποριακός συνδυασμός φαρμάκων υπόσχεται πλήρη ίαση του καρκίνου, με τη νέα θεραπεία να μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό.


Η δοκιμή των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου και αφορούσαν ασθενείς που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου.

Στην Guardian αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση 77χρονου, που παρότι οι ιατρικές προβλέψεις το ήθελαν να έχει πεθάνει 4 χρόνια πριν, εκείνος περιέγραφε την «απίστευτη» στιγμή που τον κάλεσαν οι νοσοκόμες - μόλις 8 εβδομάδες από την έναρξη της σχετικής δοκιμής - για να του πουν ότι ο όγκος του «εξαφανίστηκε εντελώς». 

Πώς λειτουργεί το κοκτέιλ φαρμάκων
Η κλινική δοκιμή τρίτης φάσης περιελάμβανε σχεδόν 1.000 ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στο λαιμό στο τελικό στάδιο. Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται ακόμα πρώιμα και στατιστικά αβέβαια, παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται «κλινικά σημαντικά» και «ενθαρρυντικά», καθώς δείχνουν πώς ασθενείς έζησαν για μήνες ή και χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, με λιγότερες μάλιστα παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές ουσίες nivolumab και ipilimumab φαίνεται πως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατά τρόπο που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Σημειώνεται πως κλινικές δοκιμές γεννούν ελπίδες ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό νέο όπλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365