Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Φώφη Γεννηματά: Τελευταίο αντίο στην Μητρόπολη Αθηνών - Σπαρακτικές εικόνες στη Μητρόπολη (ΦΩΤΟ)

Έπεσε πάνω στο φέρετρο ο σύζυγός της

Η Ελλάδα αποχαιρετά πρόωρα την Φώφη Γεννηματά. Μια γυναίκα σύμβολο για πολλούς Έλληνες που έφυγε νικημένη από τον καρκίνο στα 56 της χρόνια.


Η Μητρόπολη Αθηνών παρέμεινε και μετά την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας γεμάτη κόσμο. Μέσα και έξω. Και όταν η σορός βγήκε από την εκκλησία τα χειροκροτήματα δεν σταματούσαν. Όλοι φώναζαν «Αθάνατη». 


Τραγικές φιγούρες η οικογένειά της. Ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, και τα τρία της παιδιά Αιμιλία, Γιώργος και  Κατερίνα αλλά και η πολυαγαπημένη της αδερφή. 


Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο το οποίο εναπόθεσε στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε επίσης ένα λευκό τριαντάφυλλο στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά και στην συνέχεια ασπάστηκε την οικογένειά της.


Στην εκκλησία βρέθηκαν επίσης, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά είναι σκεπασμένο με την ελληνική σημαία αλλά και τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.


Όλοι ενωμένοι ήταν εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στην Φώφη, την γυναίκα, την μάνα, την ηγέτη, μια πολιτική φυσιογνωμία η οποία δίδαξε πολιτικό πολιτισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δυο πολιτικοί αντίπαλοι, έφτασαν αγκαλιασμένοι στην Μητρόπολη. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα μόνο της Φώφης Γεννηματά. 


Από νωρίς το πρωί πολίτες και πολιτικοί συνέρρεαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά, να προσκυνήσουν την σορό της. 


Στην Μητρόπολη βρίσκεται και άγημα το οποίο αποδίδει τιμές εν ενεργεία υπουργού στην Φώφη Γεννηματά.


Αίσθηση προκάλεσε και η άφιξη της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έφτασε στην Μητρόπολη λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι συνοδευόμενη από την κόρη της Αλεξία και υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα Μπακογιάννη. 

Στην συνέχεια η Φώφη Γεννηματά θα οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία στο Α Νεκροταφείο με πομπή η οποία πεζή θα φτάσει εκεί αφού πρώτα κάνει μια στάση στην Βουλή, εκεί όπου πέρασε πάνω από 20 χρόνια της ζωής της.


Έπεσε πάνω στο φέρετρο ο σύζυγός της


Ακόμη και οι «βράχοι», κάποιες στιγμές, «λυγίζουν». Για τη Φώφη Γεννηματά, ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, ήταν ο «βράχος» που στάθηκε δίπλα της από την πρώτη στιγμή που έμαθε ότι ο καρκίνος είχε χτυπήσει και τη δική της πόρτα.


Η Φώφη Γεννηματά παντρεύτηκε τον Ανδρέα Τσούνη το 2003 και δίπλα του βρήκε το «λιμάνι» της. Μαζί απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γιώργο και την Κατερίνα. Δίπλα του, όπως και η 24χρονη κόρη της από τον πρώτο της γάμο, η Αιμιλία της, δέχονταν συλλυπητήρια απ’ όσους βρέθηκαν στη Μητρόπολη για το τελευταίο αντίο σε εκείνη.


Στα μάτια τους ζωγραφισμένη η απώλεια, ο πόνος για εκείνη που έφυγε. Για τη σύζυγο, τη μητέρα, το στήριγμα. Για εκείνη που δεν πρόλαβαν να χορτάσουν.


Ο Ανδρέας Τσούνης δεν άντεξε τον πόνο όταν το φέρετρο μπήκε στην εκκλησία. Μόλις τοποθετήθηκε στη θέση του, εκείνος έπεσε πάνω του. Το αγκάλιασε. Έκλαψε για τη σύντροφο που έχασε. Για το άλλο μισό του. Για τον άνθρωπό του. Και με μια γροθιά, το χτύπησε, για να ήθελε να χτυπήσει με οργή την ασθένεια που του την πήρε…


Κι όταν ακόμα γύρισε στη θέση του, δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος… 


Η 24χρονη Αιμιλία, η 15χρονη Κατερίνα, ο 17χρονος Γιώργος και ο Ανδρέας Τσούνης, όλοι με μαύρα, στάθηκαν μπροστά στο φέρετρό της στο τελευταίο αντίο σε εκείνη που τόσο λάτρεψαν και τόσο τους λάτρεψε.  


Οι επικήδειοι των τριων παιδιών της


Απόλυτη σιωπή επικράτησε στην Μητρόπολη Αθηνών όταν ένα ένα τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά, αποφάσισαν να αποχαιρετίσουν την μητέρα τους. Ο Γιώργος, η Κατερίνα και η Αιμιλία μίλησαν όπως μιλούν τα παιδιά στην μαμά τους. 


Πρώτος πήρε τον λόγο ο 17χρονος Γιώργος. «Αγαπημένη μου μητέρα, είμαστε όλοι εδώ οι άνθρωποι που σε αγαπάμε. Όλες τις μάχες που έδωσες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για την ζωή. Έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για την δημιουργία προγράμματος για την καταπολέμη του καρκίνου του μαστού με το όνομά σου. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας αλλά και ο δεσμός με την θεία μας την Μαίρη ήταν παράδειγμα αδελφικής αγάπης. Με την αποχώρησή του νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου. Η οικογένεια ήταν για σένα όλη σου η ζωή ώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα», κατέληξε». 


Ο επικήδειος του γιού της Γιώργου 

 

Η μικρή της κόρη Κατερίνα, απευθυνόμενη στην μητέρα της είπε πόσο κοντά τους ήταν. «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου» είπε.«Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα», κατέληξε η κόρη της Φώφης Γεννηματά.


Πολύ συγκινημένη ήταν και η μεγάλη της κόρη Αιμιλία, η οποία αναφέρθηκε σε όσα θα τους λείψουν πιο πολύ αό την μητέρα τους. Η ζωή σου είναι οδηγός. Μια ζωή γεμάτη αλήθεια, αξιοπρέπεια κι ελπίδα. «Αυτά μας έγραφες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε», είπε.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365