Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς συντάξεις από το 2019 τους επόμενους τέσσερις μήνες

Μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες
Ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από του 2019 τους επόμενους μήνες. Όλος ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

Μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες αναμένεται να απονεμηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από το 2019 και πριν, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και να Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. 



Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ναυτικοί περιμένουν κατά μέσο όρο περισσότερο από έναν χρόνο για να λάβουν την σύνταξή τους σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούσαν στον e-ΕΦΚΑ ανέρχονταν σε 122.229 σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται 3.074 ανελαστικές αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και περιπτώσεις αιτήσεων για διεθνείς συντάξεις που ανέρχονται σε 28.000- 30.000. Επίσης στις εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν περίπου 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλισμένους αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί στην τελευταία επίσκεψή τους έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι το στοκ αιτήσεων για την λήψη κύριας σύνταξης θα εξαλειφθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι από αυτό κιόλας τον μήνα το θα εκδίδονται 30.000 συντάξεις το μήνα.



00:03 / 00:15
Ο Υπουργός Εργασίας έθεσε ως στόχο στους 600 δημοσίους υπαλλήλους-  εισηγητές που ασχολούνται με την έκδοση συντάξεων, την εκπλήρωση 60 περιπτώσεων ανά μήνα, ολοκληρώνοντας 3 συντάξεις την ημέρα σε διαφορετική περίπτωση θα μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία. 


Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης ανέρχονταν σε 122.299, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι περιπτώσεις διεθνών συντάξεων καθώς και οι περιπτώσεις που εκκρεμούν λόγω δικαστικής διαμάχης. Εξ ‘ αυτών οι ληξιπρόθεσμες, που η αίτηση έχει υποβληθεί πάνω από 3 μήνες, δεν ξεπερνούν τις 95.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Dnews οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν ως εξής: 

-Στις 42.691 ανέρχονται οι αιτήσεις στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, η πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων λαμβάνει προσωρινή σύνταξη μετά από 3-4 μήνες από την υποβολή της αίτησης, ενώ η οριστική σύνταξη δίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες το μέγιστο. 

-Στις 29.702 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρώην ΟΓΑ από αγρότες που βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και δυο χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του ταμείου περίπου 20% των αιτήσεων θα είναι απορριπτικές, καθώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν στον ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των οφειλών για τη λήψη σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.     

-Στις 23.980 ανέρχονται οι αιτήσεις στον πρώην ΟΑΕΕ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και εμπόρους που βρίσκονται σε αναμονή έως και τρία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ το 30% θα απορριφθούν, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους. Υπάρχουν ασφαλώς και περιπτώσεις που έχουν χαθεί καρτέλες με ένσημα- ή υπάρχουν σε κούτες και συρτάρια, καθώς ο ασφαλιστικός τους βίος δεν είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένος. 

-Στις 18.274 ανέρχονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους από δημοσίους υπαλλήλους. Η αναμονή για την λήψη προσωρινής σύνταξης ανέρχεται σε 3-4 μήνες, ενώ η οριστική σύνταξη καταβάλλεται εντός 6 μηνών. 

-Στις 7.074 διαμορφώνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΕΤΑΑ με το χρόνο απονομής σύνταξης σε αυτοαπασχολούμενους νομικούς, μηχανικούς και γιατρούς να περιορίζεται δραστικά. 

- Στο τ. ΤΣΑΥ, το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκε πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες.

- Στο τ. ΤΑΝ, το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. 

- Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ το ποσοστό εκκαθάρισης για το διάστημα 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Οι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών συντάξεων στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη, ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει τους 6 μήνες στις αρχές του έτους και τους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

-Στις 1.988 κυμαίνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από το πρώην ΝΑΤ. Η αναμονή για τους ναυτικούς ξεπερνούσε σε κάποιες περιπτώσεις τα 2,5 – 3 χρόνια. Πλέον καταβάλλεται προσπάθεια να διεκπεραιωθούν οι παλιές αιτήσεις και η αναμονή να περιοριστεί σε ένα έτος. Μάλιστα οι αρμόδιοι στον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι τους πρώτους μήνες οι συντάξεις θα δίνονται σε 8 μήνες από την υποβολή της αίτησης. 

-Στις 1.813 φτάνουν οι αιτήσεις από τα ευγενή ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ταμεία τραπεζών, τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ με την αναμονή να φτάνει κατά μέσο όρο τους 12 μήνες. 
Συνολικά στον e-ΕΦΚΑ και στο ΓΛΚ εκκρεμούν 122.299 αιτήσεις. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται 3.074 ανελαστικές αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και περιπτώσεις αιτήσεων για διεθνείς συντάξεις που ανέρχονται σε 28.000- 30.000. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365