Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Πρεμιέρα για τα νέα μέτρα σήμερα: Τι αλλάζει στις ζωές ανεμβολίαστων και μη

Τι αλλάζει στις ζωές ανεμβολίαστων και μη

Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους αρχής γενόμενης από σήμερα που τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.


Με τον φόβο για ένα γενικευμένο lockdown να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, οι πρόσθετοι περιορισμοί, αφορούν σε αυτή τη φάση, αποκλειστικά τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι οποίοι επί της ουσίας «εξοστρακίζονται» από οποιαδήποτε «μη αναγκαία» δραστηριότητα.


Πιο συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι από την Δευτέρα αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους σε:


Εστίαση

Κέντρα διασκέδασης

Θέατρα

Κινηματογράφους

Μουσεία

Εκθέσεις

Συνέδρια

Γυμναστήρια

Γήπεδα


Με rapid test, δύνανται να εισέρχονται σε:


Εκκλησίες

Λιανεμπόριο

Κομμωτήρια

Ανοιχτοί Χώροι Εστίασης


Τέλος, ελεύθερη πρόσβαση προβλέπεται σε:


Σούπερ μάρκετ

Καταστήματα τροφίμων

Βενζινάδικα

Φαρμακεία

Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, από 0 έως 4 ετών μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ από 4 έως 17 ετών υποχρεούνται να προσκομίζουν self test.


Τι αλλάζει σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το πρωί του Σαββάτου, ορίζεται νέο ωράριο για τα καταστήματα για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή - και συγκεκριμένα έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00 στις εξής περιφέρειες και δήμους:


Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων,

στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.


Σημειώνεται πως τα μαγαζιά θα ανοίγουν αργότερα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Ειδικότερα, θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, κάθε μέρα.


Το ΦΕΚ προβλέπει ακόμα:


Στα καταστήματα τροφίμων τηρείται, κατά παρέκκλιση, η απόσταση του ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.

Πραγματοποιείται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές

Κυλιομένο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τόμεα

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, με τέτοιο τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2,5 ωρών να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.


Ειδικότερα το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινήσει στις 07:00 μεχρι τις 09:30 και θα εφαρμόζεται σε 5 κύματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.


Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 07:00 το πρωί θα τελειώνει στις 17:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα.


Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:


Το πρωτο κύμα στις 07:00 π.μ


Το δεύτερο κυμα στις 07:30π.μ.

Το τρίτο κύμα στις 08:00 π.μ.

Το τεταρτο κύμα στις 08:30 π.μ.

Το πέμπτο κύμα στις 09.00 π.μ.


Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:


Το πρώτο κύμα στις 15:00 μ.μ.

Το δεύτερο κύμα στις 15:30 μ.μ.

Το τρίτο κύμα στις 16:00 μ.μ.

Το τέταρτο τις κύμα στις 16:30 μ.μ.

Το πέμπτο κύμα στις 17.00 μ.μ.


Με rapid test στις εκκλησίες οι ανεμβολίαστοι πιστοί, με self test οι ανήλικοι

Στο ΦΕΚ σημειώνεται πως οι πιστοί εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:


[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.


Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.


Σημειώνεται πως από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες - αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365