Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ιστορίες τρέλας με αρνητές και πρωτόγνωρες καταστάσεις στα νοσοκομεία - Πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι “κατάρα”

Πρωτόγνωρες καταστάσεις

Ιστορίες τρέλας στα νοσοκομεία, που γεμίζουν καθημερινά ασθενείς με κορονοϊό. Με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 536, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι, οι καταστάσεις που ζουν οι γιατροί με τους αρνητές ξεφεύγουν από κάθε όριο.


Το πιο σοβαρό παράδειγμα είναι η περίπτωση της 51χρονης γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που παρασύρθηκε από πρώην επόπτη υγείας και δεν ήθελε να διασωληνωθεί. Με τη γυναίκα αυτή τσακώθηκαν οι γιατροί στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Δεν είναι όμως η μοναδική ανεμβολίαστη ασθενής με κορονοϊό που δεν ήθελε να αφήσει τους γιατρούς να τη σώσουν.


Για πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν έχουν ξαναζήσει ποτέ οι γιατροί, κάνει λόγο μιλώντας στο iatropedia.gr, ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.


Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση με τη «βροχή» εξωδίκων και μηνύσεων που λαμβάνουν οι γιατροί, ώστε να μην προχωρήσουν στη διασωλήνωση ασθενών. Το φαινόμενο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σ’ αυτό το κύμα της πανδημίας, καθώς όπως τονίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, είναι πλέον μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων και αρνητών του ιού, που καταλήγουν στα νοσοκομεία.


«Είναι από τα χαρακτηριστικά αυτού του κύματος της πανδημίας, δεν το είχαμε στα προηγούμενα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό λέω, πως η άρνηση του εμβολιασμού έχει γίνει κίνημα πλέον και έχει θεωρητικοποιηθεί, πως να το πω. Έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι “κατάρα”, ότι τους καταστρέφει, και ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από τη νόσο. Πρώτη φορά το ζούμε αυτό», λέει χαρακτηριστικά.


Τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσει ειδική ρύθμιση, με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων.


«Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να κινδυνεύεις και να μη θέλεις να σε βοηθήσει ο γιατρός. Όμως, ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας είναι σαφής: Είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και δεν μπορούμε -ακόμα και να μας το ζητήσουν- να μην παρέμβουμε», τονίζει ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος.


Και συνεχίζει: «Δεν νομιμοποιούμαστε να προχωρήσουμε σε ευθανασία ή σε εγκατάλειψη του ασθενούς, επειδή κάποιος λέει “δεν θέλω θεραπεία”. Είναι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας αυτός. Όμως, από τη στιγμή που αμφισβητούν την πάθηση και θεωρούν ότι εμείς φταίμε για το κακό που τους συμβαίνει, χρειαζόμαστε νομική προστασία».


Καταλήγουν στον θάνατο γιατί καθυστερούν τη διασωλήνωσή τους

Ολοένα και περισσότερες τραγικές ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τελευταίο περιστατικό, ο άδικος θάνατος γυναίκας 51 ετών στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που αρνούνταν τη διασωλήνωση μετά από παραινέσεις και «νομικές συμβουλές»… επόπτη υγείας.


Ο ίδιος άνθρωπος στο λογαριασμό του στα social media, έκανε λόγο για κρυφές συνωμοσίες με την βοήθεια φαρμακοβιομηχανιών, με στόχο την παρέμβαση στο ανθρώπινο DNA.


«Υπόγραψε και φύγε. Μη δεχθείς. Δεν μπορούν χωρίς συναίνεση να σου κάνουν τίποτα. Κάλεσε την αστυνομία. Υπέγραψε και ανέλαβε την ευθύνη», ήταν η τελευταία “συμβουλή θανάτου” που οδήγησε την 51 ετών γυναίκα στον άδικο χαμό της.


Οι γιατροί τονίζουν ότι, όταν ο ασθενής υπογράψει πως δεν θέλει να του προσφέρουν καμία ιατρική βοήθεια τα πράγματα είναι πιο απλά γι’ αυτούς, καθώς στη συνέχεια επεμβαίνει ο εισαγγελέας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας χάνεται πολύτιμος χρόνο για τον ασθενή.


Ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος του “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος, εξηγεί: «Οι πρώτοι γιατροί που αντιμετωπίζουν την αντίδραση αυτή, είναι οι συνάδελφοι στα τμήματα Covid-19. Εκεί, όμως, δεν υπογράφουν οι ασθενείς. Εάν υπογράψουν, εμείς ζητάμε αμέσως εισαγγελική παρέμβαση. Εάν όμως, καταλήξουν στη ΜΕΘ και δεν έχουν δηλώσει εγγράφως ότι “εγώ δεν επιθυμώ τη διασωλήνωση” ώστε να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα και απλώς την αρνούνται, όταν φτάσουν στο σημείο να δυσπνοούν και να μην μπορούν να δουν μπροστά τους από την υποξυγοναιμία, επόμενο είναι εμείς να προχωρούμε στη διασωλήνωσή τους», λέει.


Ερχόμενος συχνά σε επαφή με παρόμοιες καταστάσεις και μιλώντας με ασθενείς και συγγενείς, ο γιατρός έχει καταλήξει ότι πίσω από την άρνηση αυτή κρύβονται οργανωμένα κυκλώματα. Είναι, μάλιστα, όπως λέει τόσο πεπεισμένοι και επηρεασμένοι από αυτές τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, που καμία ιατρική συμβουλή ή παραίνεση δεν μπορεί να τους μεταπείσει.


«Πίσω κρύβονται ολόκληρα κυκλώματα. Φτάνουν στα νοσοκομεία με θεωρίες τελείως αντιεπιστημονικές. Οι μισοί από αυτούς έρχονται “μπετόν”. “Παγόβουνο” τους έχουμε χαρακτηρίσει εμείς. Υπάρχει διαβάθμιση της αντίδρασης. Υπάρχουν οι αρνητές, που απλώς δεν θέλουν την κλιμάκωση της θεραπείας, δεν θέλουν να διασωληνωθούν. Παίρνουν τηλέφωνο οι συγγενείς, η κόρη, ο αδελφός και μας λένε ότι ο ασθενής δεν θέλει να διασωληνωθεί. Υπάρχει, όμως, μια άλλη κατηγορία που αρχίζει να απειλεί. Βάζει πληρεξούσιους γιατί δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας, βάζει δικηγόρους κ.α. Και κάποιοι έφτασαν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες στο νοσοκομείο», σημειώνει ο ίδιος.


«Αρνούνται την πραγματικότητα που τους φέρνει στο νοσοκομείο»

Οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν με την κοινή λογική, πως οι ασθενείς αυτοί προσέρχονται στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα (ορισμένοι δεν μπορούν καν να αναπνεύσουν) και παρ’ όλα αυτά, αρνούνται την ιατρική βοήθεια.


Ο διευθυντής της ΜΕΘ του “Παπανικολάου” εξηγεί στους ασθενείς βήμα – βήμα όλη τη διαδικασία και αυτοί δεν πείθονται. «Είναι χαρακτηριστικό αυτού του τέταρτου κύματος, πως οι ασθενείς αρνούνται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που τους φέρνει στο νοσοκομείο, τη δύσπνοια και την υποξυγοναιμία. Γιατί δεν έρχονται στο νοσοκομείο να πιούν καφέ. Έρχονται γιατί έχουν δύσπνοια. Εμείς δε, μέσα βάζουμε ανθρώπους που δεν τους φτάνει το οξυγόνο.


Από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο, παραδίδεται στις κατευθυντήριες γραμμές και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του νοσοκομείου. Αλλιώς δεν έχει νόημα να μπει. Και τους εξηγούμε σε όλους, πως “προφανώς δεν θέλουμε να διασωληνωθείτε. Θα δώσουμε το οξυγόνο, αν δεν φτάνει όμως το οξυγόνο στο αίμα σας, επειδή κινδυνεύετε να κάνετε ανακοπή, θα δώσουμε το οξυγόνο με θετικές πιέσεις, που αυτό σημαίνει διασωλήνωση”. Αυτά τα εξηγούμε. Ε, από την πρώτη στιγμή έχουμε αντίσταση», σημειώνει.


«Ακαταδίωκτο» στους γιατρούς

Αυστηρά μέτρα εξετάζει το υπουργείο Υγείας απέναντι στο φαινόμενο. Από τη μία είναι οι γιατροί που δυσκολεύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και από την άλλη, χάνονται άσκοπα κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές, στο βωμό της παραπληροφόρησης και των fake news που διαδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσαν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι θα εξετάσουν τον τρόπο προώθησης ειδικής ρύθμισης, με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο όλοι οι γιατροί που έχουν κληθεί να στηρίξουν το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.


Μεταξύ των γιατρών περιλαμβάνονται και οι ιδιώτες, που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης που τους έχει απευθύνει η κυβέρνηση.


«Ξέρουμε ότι υπάρχουν δικηγόροι που ζητούν τους φακέλους μετά και ζητάνε στοιχεία να τεκμηριώσουν «τυχόν αμέλειες που έθεσαν σε κίνδυνο τους ασθενείς». Μάλιστα το λένε και ξεκάθαρα όταν κάνουν το αίτημα στο νοσοκομείο.  Άρα η απειλή της ποινικής δίωξης των γιατρών από την πλευρά ασθενών και συγγενών είναι μπροστά μας”, σημειώνει ο κ. Νίκος Καπραβέλος.


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει παραδώσει στο υπουργείο Υγείας προτεινόμενη διάταξη, σύμφωνα με την οποία, οι γιατροί στις Μονάδες Υγειονομικής Περίθαλψης «θα απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19».


Εξαίρεση αποτελούν: οι άλλες ασθένειες εκτός Covid, η περίπτωση ο γιατρός να εφαρμόσει θεραπείες εκτός των εγκεκριμένων από την πολιτεία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η περίπτωση τυχόν ζημίας στον ασθενή που έχει προκληθεί από δόλο ή βαριά αμέλεια.


Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

7 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας αρνητής πηγαίνει στο νοσοκομείο. Ας μείνει στο σπίτι του και να πεθάνει εκεί. Γιατί να πιάνει κρεβάτι και να το στερεί από τον πατέρα μου που πρέπει να χειρουργηθεί για καρκίνο του προστάτη και συνεχώς αναβάλλεται το χειρουργείο με ότι αυτό συνεπάγεται; Εμβολιαστειτε ρε ντουγανια βοηθειστε τον εαυτό σας και τον υπόλοιπο κόσμο. Τόσο γκαγκα πια; Τι μυαλό κουβαλάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε αναισθητε αυτα τα παραπονα σου να τα κανεις στον Μητσοτακι και στον Γεωργιαδη που δεν λειτουργουν πολλα νοσοκομεια σωστα γιατι εχουν ελλειψεις προσωπικου και το χειροτερο δεν εχουν ξεχωριστες κλινες για νοσουντες απο αλλες ασθενειες που σε αυτο κυριε αναισθητε δεν φταιει ο ανθρωπος,το δε αλλο ειναι οτι εχει πληρωσει ενα σωρο λεφτα για αυτο το ερμο ασφαλιστρικο συστημα ναι δεν εκαναλαθος στην γραφη ετσι ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 11.38 αν εμβολιαζονταν όλοι, όπως στην Πορτογαλία και αλλού, οι νοσηλευομενοι με κορωνοιο θα ήταν λίγοι και στα νοσοκομεία θα είχαν πρόσβαση ασθενείς με άλλα νοσήματα. Μάλλον ντουγανι πρέπει να είσαι

      Διαγραφή
  3. Αντε παγενε με την πορτογαλια σου,εδω ειναι Ελλαδα ρε και στα ψεματα δεν τα χαφτουμε ο Ελληνας θελει τον τροπο πως λεμε το κουμπι του οχι με το ζορι αντιλαβου μεσιε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι κι αν γράψεις ό,τι και να επικαλεστείς, από μακρυά φαίνεται ότι είσαι ψεκασμενο ντουγανι. Το πρόβλημα σου είναι, φαντάζομαι, ποιον να ακολουθησεις: τον Σωρρα ή τον Τραγκα.

      Διαγραφή
  4. Ρε τουρτουβακι τής κοινωνίας αρχιεσωψεκασμενε τού συστήματος βγες έξω από το καβούκι τού κωληματος σού, έκανα μία ερώτηση σέ μία ανάρτηση μου νά μας πει κάποιος στα ποσοστά τών εμβολιασμενων πού μας δίνουν λένε ότι είναι πάνω από το 70% δηλαδή τό υπόλοιπο φταίει για όλα αυτά ντουρτουβακι, στον μαραθώνιο δεν κάνεις κανένα σχόλιο πού ήταν 10.000 άτομα εκεί δεν κολανε ήταν όλοι εμβολιασμενοι; καί τό άλλο ντουρτουβακι γιατί ακύρωσαν τίς παρελάσεις όπου αγωνίστηκαν για εσένα καί νά μας λές παπαριές.Αυτο πιστεύω αγαπητοί μου τού Αριδεα 365 νά μήν με κόψετε, γιατί ό κύριος απευθύνεται με όχι κόσμιο τρόπο καί αυτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ηθελα να ξερω ντουρτουβακι ποιος λεγετε ψεκασμενος εγω η εσυ που σου ψεκασανε μεσα στο σωμα σου και δεν ξερεις τι λες ξερεις πως λενε αυτους που πετανε κουβεντες σαν κι εσενα ταγκαλακηδες γιατι λενε και κανουν ασκοπα λογια και πραγματα,λοιπον κλεινοντας ενα σου λεω εισαι βαθια εσωψεκασμενος και με τετοιους δεν ασχολουμε.ΑΝΤΕ ΓΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365