Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Η έξαρση της πανδημίας φέρνει νέα μέτρα στήριξης – Οι παρεμβάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Στο τραπέζι και η έκτακτη ενίσχυση στους υγειονομικούς

Νέα μέτρα στήριξης φέρνει η έξαρση της πανδημίας. Εξετάζεται η παράταση στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας και στο πρόγραμμα κάλυψης πάγιων δαπανών. Στο τραπέζι και η έκτακτη ενίσχυση στους υγειονομικούς.


Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται από την έξαρση της πανδημίας και την επέλαση του πληθωρισμού, διερευνώντας τα περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης, εφόσον αυτό κριθεί επιβεβλημένο.


Στο υπουργείο Οικονομικών ζυγίζουν όλα τα δεδομένα ενόψει και της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού την προσεχή Παρασκευή, έχουν «κάψει» δημοσιονομικό χώρο στα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων όσον αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά δεν κλείνουν εντελώς τη συζήτηση για νέα μέτρα έκτακτης στήριξης, αν η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας.


Στο τραπέζι παραμένει ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο ενίσχυσης κάποιων ομάδων εργαζομένων, με τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας να έχουν το προβάδισμα.


Οι σχετικές αποφάσεις, όμως, δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.


Tόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης κρατούν επισήμως αποστάσεις από οποιαδήποτε απόφαση για νέες κρατικές παρεμβάσεις για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, καθώς οι παρεμβάσεις φτάνουν ήδη στα 17,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο παρασκήνιο υπάρχουν υπό εξέταση ορισμένα μέτρα, καθώς δεν αποκλείεται να αλλάξει το σκηνικό της πανδημίας, ενδεχόμενο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.


Συγκράτηση ελλειμμάτων

Άλλωστε, από το καλοκαίρι και μετά, το βάρος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνεται στη συγκράτηση των ελλειμμάτων, από τη στιγμή που ο Προϋπολογισμός κινείται ήδη στην κόψη του ξυραφιού μετά τα πακέτα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας, που κόστισαν 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.


Στη σκιά της πανδημίας, η αγορά, μετά και την επιβολή των νέων μέτρων ελέγχου, ζητά από την κυβέρνηση έξτρα χρόνο για την αποπληρωμή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και για την εξόφληση των οφειλών που «γεννήθηκαν» την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.


Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εξής:


Πληρωμή επιστρεπτέας: Παράταση έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 στη διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, μόνο εάν εξαπλωθεί περαιτέρω ο εφιάλτης της πανδημίας και η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Με την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τις αρχές του 2022. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:


Επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Επιστρέφεται το 33,3%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις λοιπές, επιστρέφεται το 50%.

Κάλυψη πάγιων δαπανών: Τρίμηνη παράταση του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών με συμψηφισμό με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων έως τα τέλη Μαρτίου 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και τον Οκτώβριο είχαν συμψηφιστεί φόροι και εισφορές περίπου 250 εκατ. ευρώ για τις 31.000 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

1 σχόλιο:

  1. Εκεί στην Πέλλα ό μαραθώνιος έχει περισοτερει αξία από τίς παρελάσεις όπου με αυτές τιμούμε τη μνήμη αυτών πού αγωνιστικαν για εμάς καί έπεσαν νην υπέρ πάντων αγώνα,φενετε οι διάφορες άλλες εκδηλώσεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τούς Εθνικούς αγώνες, εκτός λοιπόν στον μαραθώνιο πού είναι 300 άτομα στο κάθε γκρουπ εκεί ό ιός κάνει παρακμψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365