Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Τρίτη δόση: Οι τρεις λόγοι που πρέπει να γίνει αμέσως μετά το εξάμηνο

Οι τρεις λόγοι

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης παραθέτει τρεις λόγους που πρέπει η τρίτη δόση αμέσως μετά το εξάμηνο.


Από τη στιγμή που τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά γιατί είναι σημαντικό να γίνει τώρα η τρίτη δόση σε όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό πριν από 6 μήνες;


Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης παραθέτει τρεις λόγους:


1) Γύρω στις 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό κινητοποιούνται ανοσολογικές αποκρίσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό έδειξε καταρχήν η κλινική μελέτη της Pfizer (εικόνα), αλλά και η κλινική μελέτη της Moderna. Γύρω στις 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό εγκαθίσταται προστασία ενώ δεν ανιχνεύονται ακόμα αντισώματα. Πώς γίνεται αυτό; Η ανοσολογική απάντηση είναι αρκετά πολύπλοκη ενώ τα αντισώματα είναι μόνο ένα από τα όπλα που διαθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα.


2) Η τρίτη δόση σε ένα κλασικό σχήμα (όπου οι 2 πρώτες δόσεις έγιναν εντός του μήνα) διευρύνει το ρεπερτόριο της ανοσολογικής απάντησης ώστε να καλύπτει ακόμα και μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού. Με διευρυμένη την αντισωματική μας απάντηση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά πιθανά νέα μεταλλαγμένα στελέχη.


Συνεπώς με την τρίτη δόση θα έχουμε ενεργοποιήσει έναν (παροδικό μεν αλλά πολύτιμο) επιπλέον ανοσολογικό μηχανισμό για τη συγκυρία του έντονου 4ου κύματος. Επίσης θα είμαστε έτοιμοι για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365