Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει αν θέλετε να ταξιδέψετε την Πρωτοχρονιά, τι έχει αλλάξει

Η μεγάλη αλλαγή

Δείτε πως μπορεί να γίνει μετακίνηση εκτός νομού για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, τα μέτρα με πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και rapid test.


Νέα μέτρα φαίνεται πως ξεκινούν από αύριο, όπως θα ανακοινωθεί σε λίγη ώρα απο τώρα, τα οποία όπως σας έχει μεταφέρει το Dnews, κάνουν λόγο για ρεβεγιόν στο σπίτι με την εστίαση να κλείνει απο νωρίς και συγκεκριμένα στις 9-10 το βράδυ ενώ αναμένονται διευκρινήσεις για τη μουσική.


Για όποιον θέλει να ταξιδέψει την Πρωτοχρονιά εκτός νομού ισχύουν τα εξής σύμφωνα με την τελευταία απόφαση:

Οι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, επιδεικνύουν:


α) πιστοποιητικό εμβολιασμού,

β) πιστοποιητικό νόσησης,


Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.


Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest),


Όπου δεν λειτουργούν/δραστηριοποιούνται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία ή ιδιώτες ιατροί, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία και αποδεικνύονται κατά τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.


Τα ανωτέρω πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νόσησης, διαγνωστικού και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς αυτά, κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους και πριν την επιβίβασή τους στα ως άνω μέσα μεταφοράς, από το προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας/εταιρίας ή από προσωπικό εταιριών φύλαξης (security).


Η μεγάλη αλλαγή

Υπενθυμίζεται, όπως άλλωστε αναφέρει και η νέα απόφαση πως ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς [λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ)], ισχύει λειτουργία με μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) και με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).


Τι ισχύει για αμάξι

Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε με αμάξι τότε μέχρι πέντε (5) επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) έως επτά (7) θέσεων.


Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης) ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.


Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΕΙΧ όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού.


Αρκετοί ειδικοί πάντως έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα ταξίδια να κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από την Αττική στην Περιφέρεια. Δεδομένου μάλιστα οτι τα κρούσματα έχουν ξεφύγει ειδικά στην Αττική καταγράφοντας χθες ανατριχιατικό ρεκόρ, ολοένα και πληθαίνουν αυτες οι φωνές οι όποιες εισηγήσεις προς το παρόν δεν έχουν γίνει δεκτές


1 σχόλιο:

  1. με την οικογένεια και τα παιδάκια μας.Ούτε παππουδες ούτε θείες.Οι καλύτερες γιορτές.Οικογένεια λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365