Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Νέα χρονιά με νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας
Τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων φέρνουν στο τραπέζι της Κυβέρνησης νέα μέτρα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορoνοϊού και για την «επέλαση» της παραλλαγής Όμικρον.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί απανωτά «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 35.580 κρούσματα κορωνοϊού.

Η μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου covid-19 οφείλεται στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα.

Οι επιστήμονες τονίζουν τα τεράστια νούμερα μολύνσεων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την Κυβέρνηση στην επίσπευση των μέτρων που είχαν είχαν δρομολογηθεί για τις 3 Ιανουαρίου.

Πλέον συζητούνται νέα μέτρα που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους αλλά και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησε ξανά χθες ο Θάνος Πλεύρης. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι συζητείται η έμμεση υποχρεωτικότητα σχετικά με την αναμνηστική δόση για το σύνολο του πληθυσμού.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε:

«Στους επτά μήνες, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση, θα λογίζεται ως μη εμβολιασμένος». Στη συνέχεια ο υπουργός υπενθύμισε το πρόστιμο που υπάρχει για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ακόμα, τόνισε ότι ένα 25% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού, ενώ η δυναμική είναι να γίνει 40% μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται η υποχρεωτικότητα μόνο σε ηλικιακές κατηγορίες και όχι σε επαγγελματικές.

Ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ήθελε να περιορίσει εντελώς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να μην μπορούν να κυκλοφορούν ούτε έξω.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα, ωστόσο αν χρειαστεί θα παραταθούν. Η Επιτροπή θα επανέλθει σε αυτή τη συζήτηση, κάτω από την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Όσο χειροτερεύει η υγειονομική κατάσταση, οι ανεμβολίαστοι θα είναι ακόμα περισσότερο με την πλάτη στον τοίχο, ενώ η απόφαση για να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έρχεται ολοένα και πιο κοντά.


Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα για το Ρεβεγιόν
Η εστίαση λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα, με μόνη εξαίρεση τη σημερινή βραδιά που θα είναι ανοιχτά έως τις 2:00. Ωστόσο, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
Τα μαγαζιά λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς όρθιους.
Επιβάλλεται το ανώτερο όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι, ενώ θα υπάρξουν και αποστάσεις μεταξύ των λοιπών τραπεζοκαθισμάτων.
Απαγορεύεται πλήρως η μουσική.
Επίσης για απόψε, συστήνεται πριν τα γιορτινά τραπέζια σε σπίτια, οι καλεσμένοι να προβαίνουν σε διαγνωστικό τεστ.

Τι άλλο βρίσκεται στο «τραπέζι»

Τα νέα μέτρα θα αφορούν όπως είπαμε τους ανεμβολίαστους και συγκεκριμένα εξατάζονται όπως είπε ο Υπουργός Υγείας τα εξής:

Όπως γνωστοποίησε, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπήρξε η σκέψη –ως κυρίαρχη θέση, όπως είπε– όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, «να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους χωρίς πιστοποιητικό».

«Το βάζουμε στην ατζέντα του προβληματισμού (...). Θα εξεταστεί το θέμα των προνομίων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Την ίδια ώρα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι εξετάζεται το πιστοποιητικό να λήγει για όλους στους επτά μήνες, χωρίς την τρίτη δόση.
Έπειτα, αναφέρθηκε και στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου, πέραν των 60 και άνω, σημειώνοντας ότι υπάρχει στο «τραπέζι» και θα μπορούσε να γίνει με ηλικιακά κριτήρια.


Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα για ανεμβολίαστους

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,
στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
στα κομμωτήρια,
στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας
στην εκπαίδευση
στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών
στους χώρους λατρείας

2 σχόλια:

  1. Δεν πάς νά σέ φάει κανένας άλλος ρε Πλεύρη μας τά πρηξατε άι σιχτηρ με τά μέτρα σάς, μωρέ για ότι γίνεται φταίνε οι ανεμβολιαστοι ό βουλευτής πού είναι διασοληνομενος εμβολιασμενος δεν είναι ό γιος του πρωθυπουργού κι αυτός εμβολιασμενος επίσης, τό μόνο πού θέλετε να κάνετε είναι να περάσετε κάποια μέτρα όπως τού ηλεκτρονικό φακελομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ενημερωτικά, το ηλεκτρονικό φακέλομα που λες υπάρχει εδώ και χρόνια, αφού όλα τα στοιχεία μας τα έχει το κράτος για αυτονόητους λόγους, απλά τώρα τα σχετικά έγγραφα τα έχουν και οι πολίτες, κάτι που κάνει την καθημερινότητα τους πιο εύκολη, αλλό να κουβαλάς πχ την ταυτότητα σου και άλλο να την έχεις στο κινητό σου μόνιμα

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365