Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα, τι έχει εισηγηθεί η επιτροπή - Ερχεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον

Τα νέα μέτρα είναι σε ισχύ από την Παρασκευή και η ΕΛ.ΑΣ είναι έξω και ελέγχουν τους πάντες. Οι ειδικοί κάνουν λόγο πώς η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει, ενώ προβλέπουν 9.000 κρούσματα από την Τρίτη. Επιπλέον έχουν «κλειδώσει» τα μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου,, που θα αφορούν την εστίαση.


Τις επόμενες ημέρες και με το τοπίο να μοιάζει αβέβαιο, η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει και νέες παρεμβάσεις, και νέα μέτρα, όπως ήδη έχουν ανακοινωθεί.


Θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον - Ίσως χρειαστεί τοπικό lockdown

Είναι θέμα λίγων εβδομάδων η μετάλλαξη Όμικρον να επικρατήσει και στη χώρα μας, εκτίμησε ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος , επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.


Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της Όμικρον.


«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».


«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».


Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση».


«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε συγκεκριμένα.


Συμφώνα με τον κ. Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα.


Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή  είχαν νοσήσει στο παρελθόν.


Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.


9.000 κρούσματα την Τρίτη

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται μια νέα «έκρηξη» κρουσμάτων. «Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα, αν κάνουμε περίπου 650.000 τεστ, που θα τα κάνουμε. Με τους υπάρχοντες ρυθμούς θετικότητας, θα είμαστε πάνω από 9.000 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.


Τα μέτρα που έρχονται στις 3 Ιανουαρίου

Για 15 ημέρες θα έχουν ισχύ τα νέα μέτρα στην εστίαση που θα αποφασιστούν από τις 3 Ιανουαρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ μίλησε για ήπιες παρεμβάσεις.


«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα.


Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση.


Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».


«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο».


Ανοικτά τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο λειτουργίας.


«Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων.


Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται - σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία - αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις.


Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».


Τι έχει εισηγηθεί η επιτροπή

Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον mega ήδη η επιτροπή έχει εισηγηθεί τη λήψη και άλλων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.


Αυτά φέρονται να είναι:


Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00 είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Αγνωστο είναι, ακόμα, εάν τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν ακόμα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

5 σχόλια:

  1. Ναι ας βάλουν λές καί δεν τό ξέραμε αυτό, όπως καί πέρσι όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις ηθι καί έθιμα τέλος αλλά τό καλοκαίρι τά πάντα ελεύθερα,ρε μας δουλεύετε ψιλό γαζί κάποιοι όμως κοιμούνται ακόμα ξυπνάτε ρεεέεεεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου μόνο οι εμβολιασμένοι μπαινουν μεσα.ΤΙ ΟΧΙ? 🤡🤡🤡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά νά μας κάνουν αφού τούς ακούμε με τά παραμύθια πού μας αραδιαζουν, ό ένας μας λέει για τό τρίτο εμβόλιο προστατεύει από την Ο ό δε άλλος κρατά η μετάλλαξη λίγο ό άλλος είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη αυτή,τι νά πιστέψουμε τελικά, μήπως δεν θέλουν νά κάνουμε Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά καί θεοφάνεια; όπως πέρσι στο ίδιο έργο θεατές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μητσοτάκη και το συνάφι σου , παραιτηθείτε, αδειάστε μας τη γωνιά. Τα έχετε καταστρέψει όλα. Δεν σας αντέχουμε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει παραδόση είδη την παραίτηση του στα μεγαλα αφεντικά.Γιατι επικαλειται δν αντεχει αλλο την όλη κατασταση.Αλλα δν θα αλλάξει κάτι.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365