Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση έως 1 Φεβρουαρίου θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες για όσους άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση
Το ρεπορτάζ του Reader για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης - Και τώρα είναι οριστικό ότι όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου έως 1 Φεβρουαρίου, θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες για όσους άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Reader. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή από την 1 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και έχει κλείσει το επτάμηνο σε αυτή την ημερομηνία θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

Οπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 άτομα με τη δυνατότητα όμως να έχουν κλείσει ραντεβού για τρίτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου. Οσοι δεν θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση εντός 7μηνου από τη δεύτερη δόση θα έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ισχύ για 9 μήνες, αλλά αφορά μόνο τα ταξίδια. Για την είσοδο σε εστίαση και κλειστούς χώρους θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης η τρίτη δόση είναι αυτή που παρέχει προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και είναι πολύ κρίσιμο οι πολίτες να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό τους. Όσον αφορά για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έχει πέσει στο τραπέζι αλλά δεν είναι ένα μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα.

Για περαιτέρω περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, όπως την απαγόρευση εισόδου και σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως αυτήν τη στιγμή αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να προσφέρει κάτι υγειονομικά.

Self Test

Διατέθηκαν περίπου 7 εκατ. self test, από την Τετάρτη σε γονείς, φτάνοντας περίπου στο ποσοστό 90% των δικαιούχων. Για όσους ωστόσο δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test, θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν αύριο Δευτέρα στις σχολικές δομές. Όπως είπε οι δυσλειτουργίες θα είναι λίγες.

Νοσοκομεία

Η κυρία Παγώνη επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή κλείνουν νοσοκομεία και γίνονται μονάδες covid, αναφέροντας ως παράδειγμα το Σισμανόγλειο, γεγονός που στερεί άλλες ειδικότητες. Το ίδιο ισχύει για για το νοσοκομείο Παίδων που μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο τη στιγμή που είναι το μόνο που καλύπτει κατοίκους μίας ευρύτερης περιοχής.


Τη Δευτέρα οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν αντίστοιχα τμήματα θα δώσουν 300-400 κλίνες για κορονοϊό, αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ, το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο κορονοϊού και τις εφημερίες του θα αναλάβει το ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων και το ΝΙΜΙΤΣ.

Αναφορικά με το νοσοκομείο Παίδων, οι εμβολιασμοί των παιδιών θα διαρκέσουν για ένα μήνα, ενώ σημείωσε ότι δεν κλείνει αλλά βγαίνει από τις εφημερίες τις οποίες θα αναλάβουν άλλα νοσοκομεία, με την κ. Παγώνη να σημειώνει ότι θα πιεστούν πολύ τα νοσοκομεία.

Προσλήψεις

Για τις προσλήψεις ο κ. Πλεύρης είπε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικότητες, ενώ η κ. Παγώνη ζήτησε να προχωρήσουν οι προκηρύξεις για τις ειδικότητες που υπάρχουν.

Αναφορικά με τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών και για το εάν θα απολυθούν, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζεται να υπάρξει ρύθμιση που κανείς δεν θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον χώρο της υγείας εάν δεν είναι εμβολιασμένος. Αυτό σημαίνει ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να προσληφθεί αλλά και για όσους είναι σε αναστολή θα σημάνει ότι θα καταγγελθεί η σύμβασή τους καθώς δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365