Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αλλάζει για εμβολιασμένους, τι ισχύει αν έχει λήξει

Νέα ΚΥΑ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον φέρνει αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης.

Ειδικότερα:

οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid τεστ για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.
οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ (pcr).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 05/07/2021 έως και τις 31/10/2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022.

Παρ' όλα αυτά, η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τις 04/12/2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου rapid test διαρκεί ενενήντα 90 ημέρες.

Υπενθυμίζεται οτι μετά την αλλαγή της ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης από τους έξι στους τρείς μήνες δεν είχε δοθεί στην ουσία καμία παράταση για όσους είχαν πιστοποιητικά που είχαν λήξει ενώ, με την παρούσα αλλαγή τους δίνεται στην ουσία χρόνος για να προγραματίσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους.

Γιώργος Γεωργαντάς: Εξετάζεται το «πάγωμα» του πιστοποιητικού για όσους εμβολιασμένους νοσούν

Το ενδεχόμενο να «παγώνει» το πιστοποιητικό των εμβολιασμένων που νοσούν μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού εν μέσω του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, κάτι που είχε αναφέρει και το newsit.gr.

Για τα πιστοποιητικά νόσησης διευκρίνισε, ακόμη, πως οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό τεστ για να το λάβουν ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί και το θετικό rapid test κορονοϊού. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται, πλέον, μετά από 14 ημέρες από την νόσηση και ισχύει για 3 μήνες.

2 σχόλια:

  1. Και 3 φορές εμβολιασμός η και αν νκσησω παγώνει το πιστοποιητικό μου μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νκσησης? Γιατί. Το θεωρώ άδικο. Και αυτές τις 14 μέρες αν χρειάζεται να πάμε κάπου ή να ψωνίσουμε κάτι με τι θα μπαίνουμε στα μαγαζια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365