Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Πρόκληση Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων: “Ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα”

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε νέες προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον ποντιακό ελληνισμό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικου.


Εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», πρόσθεσε.

Αντιδρώντας το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωση:

«Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου.

Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.


Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

Αθήνα σε Άγκυρα για την ΠτΔ: «Δηλητηριάζετε το κλίμα, διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα»

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαντά στην ιταμή επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τα όσα είπε για την Γενοκτονία των Ποντίων.

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:  «Τα ιστορικά γεγονότα είναι συγκεκριμένα. Οι εγκληματικές συμπεριφορές, οι Γενοκτονίες έχουν χαρακτηριστεί έτσι από την Παγκόσμια Κοινότητα. Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365