Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται αχνή γραμμή στο self test

Διαβάστε λεπτομέρειες

Τι σημαίνει η εμφάνιση μίας αχνής γραμμής στο T μετά τη διενέργεια ενός self test για την ανίχνευση του SARS-CoV-2;


Με τη μετάλλαξη Όμικρον να διασπείρεται ταχύτατα στα κοινότητα, τα δωρεάν self test αποδεικνύονται ένα πολύτιμο όπλο για την άμεση ανίχνευση του ιού. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς σωστά. 


Θετικό αποτέλεσμα

Όταν εμφανίζονται 2 γραμμές στο self test - μία δίπλα στο C και μία δίπλα στο T - ακόμα και αν αχνοφαίνονται, τότε είσαι θετικός στην COVID-19. Η θετική γραμμή μπορεί να μη φαίνεται καθαρά. Για να είσαι 100 σίγουρος εξέτασε την κοντά στο φως.


Τι σημαίνει η αχνή γραμμή στο self test

Όταν τα επίπεδα του ιικού φορτίου είναι υψηλά και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τη νόσο, τα self test μπορούν να ανιχνεύσουν τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και μια σαφής δεύτερη γραμμή θα εμφανιστεί στο τεστ.


Σύμφωνα με τον ιστότοπο gov.uk, όταν ένα άτομο έχει χαμηλά επίπεδα ιού στο σύστημά του, τα self test είναι λιγότερο ευαίσθητα από μοριακά τεστ για την ανίχνευση του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται μια αμυδρή δεύτερη γραμμή στο self test. Σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου «… ακόμη και οι αχνές γραμμές, δείχνουν ότι το τεστ είναι θετικό. Οι γραμμές των αποτελεσμάτων μπορεί να φαίνονται σαν μουντζούρες ή εξασθενημένες, αλλά εξακολουθούν να είναι έγκυρα αποτελέσματα και πρέπει να αναφέρονται».


Το χρονικό περιθώριο ανάγνωσης του σωστού αποτελέσματος

Διευκρινίσεις έδωσε ο Δρ Nathan Hudson-Peacock, ένας γιατρός από το Λονδίνο που χρησιμοποίησε το Instagram για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν να καταλάβουν τι μπορεί να σημαίνει μια αμυδρή γραμμή.


Σύμφωνα με την ανάρτησή του «οποιαδήποτε γραμμή εμφάνιση εντός του παραθύρου ανάγνωσης του αποτελέσματος (τσεκάρετε το φύλλο οδηγιών, συνήθως στα 30 λεπτά), τότε το τεστ είναι θετικό. Ωστόσο, αν μία αμυδρή γραμμή εμφανιστεί μετά από αυτό το «παράθυρο», η πιο πιθανή αιτία είναι ότι έχει υπάρξει κάποια μόλυνση (π.χ. φαγητό, ποτό ή κάποιο άλλο αδύναμο μολυσμαντικό στοιχείο) ή απλώς τα επίπεδα ιικού φορτίου είναι πολύ χαμηλά. Αν ισχύει το τελευταίο ενδεχόμενο και με την προϋπόθεση ότι είσαι ασυμπτωματικός είναι απίθανο να είσαι πηγή μετάδοσης».




Αρνητικό αποτέλεσμα

Μια γραμμή δίπλα στο C σημαίνει ότι το self τεστ σου είναι αρνητικό. Εάν υπάρχει μια έγχρωμη μουντζούρα, αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αρνητικό αποτέλεσμα. Το αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι τη στιγμή λήψης του δείγματος δεν ήσασταν αρνητικό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δε νοσείτε από τον ιό.

Γι αυτό το λόγο, σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα ή πιστεύετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τότε συνεχίστε να κάνετε self test και τις επόμενες μέρες.

Άκυρο αποτέλεσμα

Αν δεν εμφανιστεί καμία γραμμή ή δίπλα στο T εμφανιστεί μία γραμμή, τότε δεν έχετε πραγματοποιήσει σωστά τη διαδικασία. Ακολουθήστε τις οδηγίες μέχρι να εμφανιστεί κάποιο αποτέλεσμα που δεν είναι άκυρο.



ΠΗΓΗ: gov.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365