Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Σχολεία: Τι κάνω σε περίπτωση που το self test του παιδιού μου βγει θετικό

Τι πρέπει να κάνει, όμως, ένας γονιός αν το παιδί του διαγνωστεί θετικό;

To πρώτο κουδούνι του 2022 βρήκε εκτός τάξης περισσότερους από 25.000 εκπαιδευτικούς και μαθητές που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό μέσω self test.


To τελευταίο 48ωρο περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια μαθητές και καθηγητές διενήργησαν self test με σκοπό να επιστρέψουν σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στα σχολεία.


Τα εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν με αυτό τον τρόπο ξεπερνούν τις 14 χιλιάδες, εγείροντας ανησυχία για ενδεχόμενη περαιτέρω διασπορά του ιού στις σχολικές τάξεις.


Τι πρέπει να κάνει, όμως, ένας γονιός αν το παιδί του διαγνωστεί θετικό;


Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε το παιδί πρέπει να απέχει από τα μαθήματα και τις δραστηριότητές του και να παραμέινει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.


Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:


(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και


(β) με αρνητικό σελφ τεστ.


Εάν αντίθετα ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) test, η απομόνωση θα πρέπει να παρατείνεται.


Σημειώνεται πως σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη ενός σχολείου, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.


Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε αυτό θα κλείνει.


Τι αλλάζει από σήμερα στα σχολεία

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων (θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο).


2. Τα δωρεάν self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.


3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.


Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.


Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.


Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου, έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.


Παράλληλα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.


Τέλος, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.


1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365