Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Πόσο κοντά είναι η κατάργηση της καραντίνας για εμβολιασμένους στην Ελλάδα

Τι ισχύει
Η Βρετανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατάργησε την καραντίνα για όσους νοσούν με κορονοϊό. Πόσο κοντά σε μία τέτοια απόφαση είναι η Ελλάδα;

Η Βρετανία θα γίνει, αν προχωρήσει, η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να πηγαίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό σε καταστήματα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πηγαίνουν στις εργασίες τους — απόφαση που αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας τονίζουν πως ενέχει μεγάλους κινδύνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργήσει το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους νοσούν με κορονοϊό. Συνεπώς, ακόμα και όσοι είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό σε περίπτωση νόσησης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και οι εμβολιασμένοι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για κορονοϊό είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα, πρέπει ισχύει η παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης.

Μετά από πέντε ημέρες απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, μπορεί να διακοπεί η καραντίνα. Εάν ο πυρετός επιμένει, η οδηγία είναι να παρατείνεται η απομόνωση στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο πυρετός.


Μετά τη λήξη της καραντίνας, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.

Τι ισχύει με την καραντίνα εμβολιασμένων που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Εδώ οι οδηγίες είναι διαφορετικές για όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ή τις δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή μία δόση του Johnson & Johnson τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όσοι από τις παραπάνω κατηγορίες έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή rapid test) την Πέμπτη ημέρα από την έκθεση.

Πόσες μέρες είναι η καραντίνα ανεμβολίαστων 

Για όσους ανεμβολίαστους βγαίνουν θετικοί στην Covid, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, ισχύει ό,τι γράψαμε παραπάνω και για τους εμβολιασμένους που νοσούν. Δηλαδή πέντε μέρες καραντίνα αν είναι ασυμπτωματικοί.

Η διαφορά με τους εμβολιασμένους είναι ότι όσοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες, ή έχουν κάνει τη μία δόση του J&J και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες, τότε ισχύουν τα εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. 
Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test). 
Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365