Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ζαπορίζια που επιτέθηκαν οι Ρώσοι

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζιο χτίστηκε μεταξύ 1984 και 1995

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία βομβάρδισαν το βράδυ της Πέμπτης το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο κατάφεραν να καταλάβουν το πρωί της Παρασκευής. Το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.


Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζιο χτίστηκε μεταξύ 1984 και 1995, και είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το ένατο μεγαλύτερο του κόσμου. Έχει έξι αντιδραστήρες, που καθένας παράγει 950 MW , με συνολική παραγωγή 5,700 MW, ικανή να τροφοδοτήσει 4 εκατομμύρια σπίτια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγει το 1/5 της ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία και περίπου τη μισή που προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια.


Το εργοστάσιο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας κοντά στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Περίπου 200 χιλιόμετρα από το Ντονμπάς και 550 από το Κίεβο.


Τι συνέβη εκεί τα ξημερώματα

Την Παρασκευή ξέσπασε φωτιά σε διοικητικό κτίριο έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού βομβαρδίστηκε από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η πρώτη αναφορά ήρθε από εργαζόμενο του εργοστασίου, ο οποίος ανήρτησε στο Telegram ότι ρώσικες δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά του εργοστασίου κα πως υπήρχε «πραγματική απειλή ενός πυρηνικού ατυχήματος στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο».


Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις αναφορές τα ξημερώματα, κάνοντας ανάρτηση πως ο ρωσικός στρατός «Άνοιξε πυρ από όλες τις πλευρές προς το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Έχει ξεσπάσει ήδη φωτιά». Ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε τους Ρώσους σε άμεση παύση του πυρός, ώστε οι πυροσβέστες να μπορέσουν να προσεγγίσουν και να σβήσουν τη φωτιά.


Λίγο αργότερα οι Ουκρανοί ανέφεραν πως τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαν ανέβει επικίνδυνα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε από την Διεθνή Υπηρεσία. Οι Ουκρανοί αποσυνέδεσαν αντιδραστήρες, αφήνοντας σε λειτουργία μόνο έναν.


Ενίσχυση των κυρώσεων μετά την επίθεση στο Ζαπορίζια ζητά ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.


«Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του και κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365