Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητο σφυροκόπημα σε Κίεβο, Ζίτομιρ - Αδιάκοπη πολιορκία στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις συνοικίες του Κιέβου
Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι βομβαρδισμοί σε γειτονιές του Κιέβου συνεχίζονται, ακόμα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην πόλη Βισνέβ, 30 λεπτά από το Κίεβο. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, ενώ αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε και στους στρατώνες της αεροπορικής σχολής στην Κλοτσκόβσκαγια (καίγονται ολοσχερώς), χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, όπως αναφέρει το Kyiv Independent.


Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις συνοικίες του Κιέβου, Ρουσανίβκα, Κουρενίβκα, Μποϊάρκα και την περιοχή Ζουλιάνι κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιέβου, ενώ οι Ρώσοι χτύπησαν ακόμη και μαιευτήριο κοντά στο Κίεβο, όπως μεταφέρει το CNN.

«Πύραυλος χτύπησε τη μαιευτική κλινική. Έγιναν πολλές ζημιές, αλλά το κτίριο στέκεται. Όλοι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε ο Γιρίν στη σελίδα του, κάνοντας έκκληση να μην πάει κανείς στην κλινική. «Το πιο σημαντικό είναι να μην έρθετε τώρα για να πάρετε κανέναν από εδώ. Όλοι είναι σε ασφαλές μέρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής «Adonis», Βιτάλι Γίριν, ο οποίος μετέφερε την πληροφορία μέσω facebook, αναρτώντας και φωτογραφίες από τις καταστροφές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN σημειώθηκε δυνατή έκρηξη στην πόλη Μπίλα Τσέρκβα, στην περιφέρεια του Κιέβου, όπου χτυπήθηκε μια αποθήκη καυσίμων.


Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει επίθεση και στην πόλη Ζίτομιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, όπου η ουκρανική κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, αλλά και κατοικίες χτυπήθηκαν από Ρώσους και έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, όπως μεταδίδει ο Guardian.


Με ανάρτησή του στο telegram, ο υφυπουργός Αντόν Γκεραστσένκο, μετά από επικοινωνία του με τον δήμαρχο του Ζίτομιρ, Σεργκέι Σουκχόμλιν, ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν χτύπησαν τη στρατιωτική βάση, αλλά σπίτια και ιδιωτικές περιουσίες, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους και ένα παιδί. «Στο σημείο σπεύδουν δημοσιογράφοι των διεθνών δικτύων για να καλύψουν τη ρωσική θηριωδία, οι Ρώσοι είναι καθάρματα», ανέφερε ο ίδιος.

Η Μόσχα εξαπέλυσε πλήγματα με ρουκέτες εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, του Χάρκοβο, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς η τακτική των Ρώσων διοικητών μοιάζει να μεταβάλλεται και να μπαίνουν στο στόχαστρο αστικά κέντρα. Πάντως, οι Ρώσοι είχαν... προειδοποίησει και ζητούσαν από τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα κτίρια της πόλης.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα, από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) εναντίον συνοικιών της Χαρκίβ από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας. «Καταστράφηκαν πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές, δεκάδες κάτοικοι του Χάρκοβο, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

Η Χερσώνα «έπεσε» στα χέρια των Ρώσων

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 2 Μαρίου, ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το λιμάνι της Χερσώνας, όπως και τον σιδηροδρομικό σταθμό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολίχαβ.

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στη Χερσώνα μετά από σφοδρό βομβαρδισμό και φαίνεται ότι κατέλαβαν την πόλη της νότιας Ουκρανίας, αναφέρει και το CNN.


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

Αγωνία για τη Μαριούπολη

Πάνω από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί λόγω των βομβαρδισμών από τη Ρωσία, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά, στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», ανέφερε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα..

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και αποτελεί το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Αδιάκοπη πολιορκία στο Χάρκοβο, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις

Το Χάρκοβο πολιορκείται αδιάκοπα από τους Ρώσους, καθώς νέα ρωσικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην πόλη, με τις μάχες να είναι σφοδρές, στο ξημέρωμα της 7ης μέρας από την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα το πρωί τοπική ώρα, όπου ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν και συγκρούστηκαν σφοδρά με τις ουκρανικές δυνάμεις.


«Μια ρωσική ομάδα αποβίβασης προσγειώθηκε στο Χάρκοβο», ανέφερε πηγή από την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο νοσοκομείο του στρατιωτικού ιατρικού κέντρου, προσθέτοντας ότι «ξέσπασε μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών υπερασπιστών».

Από την Τρίτη το Χάρκοβο σφυροκοπείται  από τους Ρώσους εισβολείς, οι επιθέσεις των οποίων άφησαν πίσω νεκρούς και πολλές καταστροφές, έπειτα από σκληρές επιθέσεις. Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου στο Χάρκοβο. «Πρόκειται για κρατική τρομοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365