Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Προηγούμενη νόσηση δεν προσφέρει καμία προστασία από επαναμόλυνση με Όμικρον

Νέα δεδομένα
Προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προσφέρει σχεδόν καμία προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από την μετάλλαξη Όμικρον σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Επίσης, οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον φαίνεται να «χτυπούν» εξίσου βαριά τους ανεμβολίαστους. Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

«Δεδομένα από νέα μελέτη που εξέτασε την αντισωματική απάντηση μετά από νόσο, επιβεβαίωσε αυτό που βλέπουμε και στην κοινότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Δηλαδή, ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό, δεν προσφέρει σχεδόν καμία προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον» είπε συγκεκριμένα η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη σε νέα μελέτη από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Ακόμα μια πρόσφατη μελέτη την οποία η Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε «καλά τεκμηριωμένη» από τη Σουηδία που δημοσιεύτηκε μόλις της προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε ότι «όπως πολύ καλά γνωρίζουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου, μειώθηκε σημαντικά, κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η Όμικρον.

Η Όμικρον και η Δέλτα «χτυπάει» εξίσου βαριά τους ανεμβολίαστους

Επίσης, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της νόσου Όμικρον για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως έδειξε αυτή η μελέτη είναι ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και για τους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετων αλλά με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου, είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα από το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή Δέλτα.

Για αυτόν τον πληθυσμό λοιπόν, η Όμικρον σίγουρα δεν αποτελεί μια απλή ίωση.

Τα δεδομένα από αυτές τις δύο μελέτες, καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα:

Για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η παραλλαγή Όμικρον δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα και προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προστατεύει. Η εικόνα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, παραμένει σταθερή, τόσο από πλευράς νέων κρουσμάτων όσο και αναφορικά με τις νοσηλείες τους.

Μικρή αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα άνω των 55 ετών

Σε κάθε περίπτωση, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 34 έτη με το ⅓ των κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά μικρότερα των 17 ετών. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, σταθερά και κάθε εβδομάδα βλέπουμε μια μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή σε υψηλά επίπεδα και έτσι ο μέσος όρος θετικότητας για τις τελευταίες 7 μέρες είναι στο 5, 9 στους εργαστηριακούς ελέγχους, στο 11,4 στις μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ (στοχευμένες), ενώ η θετικότητα των self test είναι στο 1,4%. Συνολικά το ποσοστό θετικότητας της Επικράτειας από όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται είναι στο 2,4% όμως η θετικότητα πάνω από το 4% καταγράφεται στην Κρήτη, σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Θράκη καθώς και σε αρκετά νησιά.

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μικρή μείωση στους διασωληνωμένους

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που έφτιαξαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής όλη η Ελλάδα είναι στο «βαθύ κόκκινο». «Το πανδημικό κύμα της Όμικρον παραμένει σταθερά υψηλό, με πολλούς συνανθρώπους να κολλάνε καθημερινά και περίπου το 1,5% του πληθυσμού της Ελλάδας νοσεί σήμερα, αποτελώντας ενεργό κρούσμα» είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και στις ΜΕΘ είναι σταθερός, στους 3,5 χιλιάδες ασθενείς και ο μέσος όρος αριθμός του 7ημέρου για νέες εισαγωγές εκτιμάται στις 352 εισαγωγές ανα ημέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με 1 στους 2 νοσηλευόμενους να είναι άτομα άνω των 75 ετών. Σημαντικό είναι να ειπωθεί, ότι παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, με μείωση κατά 9% του κυλιόμενου μέσου όρου νοσηλευόμενων την τελευταία μία εβδομάδα.

Τα μαθηματικά μοντέλα πάντως προβλέπουν ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 450 ασθενείς.

«Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά παραμένει υψηλός, αλλά και εδώ αρχίζει, να διαφαίνεται μια μείωση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες» κατέληξε η καθηγήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365