Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Αλάρμ ή φλας; Το λάθος που κάνουν καθημερινά όλοι οι οδηγοί και δεν το γνωρίζουν

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι στην Ελλάδα είναι... δεδομένη η σωστή χρήση των αλάρμ και φλας
Τι πρέπει να χρησιμοποιώ όταν σταματάω με το αυτοκίνητο; Αλάρμ ή φλας; Ποιος είναι ο «άγραφος» νόμος των Ελλήνων; και ποιο το πρόστιμο για τη μη χρήση φλάς ή αλάρμ.

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι στην Ελλάδα είναι... δεδομένη η σωστή χρήση των αλάρμ και φλας καθώς αρκετοί οδηγοί ενημερώνουν με λάθος τρόπο τα επερχόμενα οχήματα ή... δεν ενημερώνουν καθόλου.

Έχει παρερμηνευτεί η έννοια των Αλάρμ & Φλας

Η πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών έχει παρερμηνεύσει την έννοια των αλάρμ και των φλας και... όταν τα χρησιμοποιεί συνήθως το κάνει λανθασμένα.

Υπάρχει όμως γραμμένος νόμος, που αναφέρει πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε το ένα και πότε το άλλο.

Χρήση αλάρμ

Τα αλάρμ ή φώτα έκτακτης ανάγκης όπως τα αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν το όχημα έχει ακινητοποιηθεί και δημιουργείται κίνδυνος για τρίτους από την ακινησία.

Εκτός από την περίπτωση ακινησίας του οχήματος, επιτρέπεται να τεθούν σε λειτουργία τα αλάρμ, μόνο όταν κινδυνεύουν άλλοι χρήστες του δρόμου από το δικό μας όχημα.

Μάλιστα αν κάποιος χρησιμοποιήσει τα αλάρμ σε κάποια άλλη περίπτωση τιμωρείται με πρόστιμο 20 ευρώ.

Χρήση φλας

Για την χρήση του φλάς υπενθυμίζουμε ότι επιβάλλεται από τον οδηγό που προτίθεται να πραγματοποιήσει ελιγμό για αλλαγή πορείας ή στάθμευση και στάση.

Πρέπει όμως πριν κάνει τα παραπάνω να βεβαιωθεί ότι μπορεί να κάνει τον ελιγμό χωρίς κίνδυνο, ή παρακώλυση των λοιπών χρηστών του δρόμου, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους.

Παρκάρισμα με φλας

Αν πάτε να παρκάρετε (στην Ελλάδα) σε μια πλευρά του δρόμου με την χρήση του αντίστοιχου φλας, το «σίγουρο» είναι ότι δεν θα μπορέσετε μπορέσετε γιατί ο επερχόμενος οδηγός θα νομίζει ότι θέλετε να στρίψετε στο τέλος του δρόμου και όχι να σταθμεύσετε.

Πάντως σύμφωνα με τον ΚΟΚ το σωστό και το νόμιμο είναι να ενεργοποιήσουμε το αντίστοιχο φλας κάθε φορά που θέλουμε να παρκάρουμε.

Όσον αφορά το πρόστιμο για την μη χρήση των φλας, αυτό είναι στα 80 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που δεν λειτουργούν με τον προβλεπόμενο τρόπο ή απουσιάζουν, ο οδηγός τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365