Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Τριπλό πακέτο «ένεση» κατά της ακρίβειας με έκτακτο Δώρο Πάσχα, επίδομα βενζίνης και επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Τριπλό πακέτο «ένεση» κατά της ακρίβειας

Επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, επιδόματα για ευάλωτες ομάδες, αλλά και κάρτα επιδότησης καυσίμων ανακοινώθηκαν χθες κατά την ενημέρωση των Υπουργών σε μια προσπάθεια ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια.


Μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Ανάμεσα στις ελαφρύνσεις είναι επίδομα για τα καύσιμα, επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ πριν το Πάσχα.


Επιδότηση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο

Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος στις μικρές επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος σε αυτές τις παρεμβάσεις εκτιμάται στα 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.


Η επιδότηση θα αφορά όλες τις κύριες κατοικίες όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτου εισοδήματος, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και παρόχου. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα, αυξάνεται από τα 40 ευρώ τον μήνα Μάρτιο στα 72 ευρώ τον Απρίλιο.


Για όσους πέρυσι δεν είχαν υποβάλλει αριθμό παροχής και θα το κάνουν φέτος, θα πάρουν αναδρομικά την επιδότηση από τον Ιανουάριο.


Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση τον Απρίλιο φτάνει τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αρτοποιεία θα δοθεί πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και μέχρι 25 κιλοβατώρες.


Στα επαγγελματικά τιμολόγια, θα δοθεί αναδρομική επιδότηση για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο σε 3 μηνιαίες δόσεις.


Θα δοθεί επιδότηση 20 ευρώ για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιπλέον 20 ευρώ σε ΔΕΠΑ εμπορίας. Για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση για φυσικό αέριο θα είναι 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.


Επίδομα βενζίνης

Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.


Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.


Η επιδότηση για αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.


Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.


Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.


Επίσης, επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο με βάση τις σημερινές τιμές.


Για τα ταξί χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ , ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.


Η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων θα γίνεται με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass. Όσοι δεν έχουν smartphones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.


Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία και να είναι ασφαλισμένο) σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.


Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.


Έκτακτο Δώρο Πάσχα

Χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε 1.4 εκατ. νοικοκυριά προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας. Η ενίσχυση αυτή θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά.

Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, σε 167.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑΜΕΑ.

Επίδης, θα δοθεί διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365