Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πλεύρης: Όσοι δεν εμβολιαστούν, δεν έχουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκλεισε την πόρτα του ΕΣΥ στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και προανήγγειλε ρύθμιση για να είναι προαπαιτούμενο ο εμβολιασμός για προσλήψεις. Το είπε και στη Βουλή, την Παρασκευή (04.03.2022).


«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.


Ο υπουργός είπε επίσης για άλλη μια φορά πως βρίσκεται υπό επεξεργασία διάταξη που ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό. «Η θέση του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», επανέλαβε ο Θάνος Πλεύρης.


Οι ήρωες της πανδημίας

Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, για τους υγειονομικούς που έπεσαν στο καθήκον, έχασαν δηλαδή τη ζωή τους από covid19, τους υγειονομικούς που «δεν το έβαλαν στα πόδια αλλά έμειναν στην πρώτη γραμμή και έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε ότι το υπουργείο μελετάει συνολικά το ζήτημα, τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία θα ανταμείψει τους υγειονομικούς (απολαβές, μοριοδότηση, κίνητρα, επικινδυνότητα). Στην κορωνίδα αυτής της προσπάθειας, όπως προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης, θα είναι οι οικογένειες εκείνων των υγειονομικών που ενώ υπηρετούσαν το ΕΣΥ, μολύνθηκαν από covid και απεβίωσαν.


«Πρέπει να σκεφτούμε ότι ιδίως στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε το εμβόλιο, και προφανώς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή των οικογενειών των γιατρών που έχασαν τότε τη ζωή τους», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει το θέμα με τον πλέον θεσμικό τρόπο.


Οι ανεμβολίαστοι

«Για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Όπως δίνουμε παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό, ακριβώς επειδή υπάρχει πανδημία, δεν θα επιστρέψουν αυτοί που δεν εμβολιάζονται. Η θέση όμως του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο Θάνος Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και ενημέρωσε τη Βουλή ότι το υπουργείο επεξεργάζεται διάταξη και στις 31 Μαρτίου, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν, «ή θα παραταθεί η αναστολή, για όσο διαρκεί η πανδημία, ή θα υπάρξει διάταξη που θα ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό, και συνεπώς, όποιος δεν εμβολιάζεται, δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ και οι θέσεις που θα αδειάσουν, θα προκηρυχθούν γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα ως επικουρικοί στο ΕΣΥ. Δεν είναι ριψάσπιδες, βρίσκονται στη μάχη, με ένα αλτρουισμό, απέναντι στην κοινωνία, και έχουν εμβολιαστεί και παρέχουν τις υπηρεσίες τους και είναι δίπλα στον πολίτη».


«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη, αρνείται το lege artis. Πρέπει να λειτουργούμε, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Και όταν οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης αναφέρουν ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να υπάρχει εμβολιασμός, αυτός που αρνείται να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ασχέτως της πανδημίας, είναι κατά της επιστήμης που καλείται να υπηρετήσει στο ΕΣΥ», επέμεινε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε: «Είμαστε ξεκάθαροι. Αν ακολουθηθεί μια θέση που έχει να κάνει με τις αναστολές, αυτές θα παρατείνονται όσο διαρκεί η πανδημία. Όμως η επεξεργασία που γίνεται τώρα με διάταξη, είναι η θέση πως κάποιος που αρνείται την επιστήμη, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι απολύτως δική του επιλογή, διότι μπορεί να πάει να εμβολιαστεί και να επιστρέψει αμέσως. Από αρνούμενους την επιστήμη τους, δεν θα εκβιάζεται η πολιτεία».


Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είχε ζητήσει την άρση των διοικητικών μέτρων για όλους τους ανεμβολίαστους κατά της covid 19. Ο βουλευτής είπε εκ προοιμίου ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια, και υποστηρίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, για την προστασία και των ίδιων και των περιθαλπομένων.


Ο Γ. Λαμπρούλης που τάχθηκε υπέρ της προσωποποιημένης και στοχευμένης ενημέρωσης όσων δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, κατήγγειλε την επιμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση του μέτρου της αναστολής, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, ότι υπήρξαν κυβερνητικές παλινωδίες με «ξεχείλωμα» των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων, και ζήτησε να επανέλθουν άμεσα στην εργασία τους όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και να υπάρξει ουσιαστική και προσωποποιημένη συζήτηση μαζί τους, προκειμένου να εμβολιαστούν. Ζήτησε να καταβληθεί το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους, προτού τεθούν σε αναστολή εργασίας, να αναγνωριστεί ο χρόνος της αναστολής εργασίας, ως συντάξιμος χρόνος, και να καταργηθεί το μέτρο της οικονομικής ποινής στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.


«Οι υγειονομικοί ούτε θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ούτε θα πάρουν αναλογικά χρήματα, ούτε θα αναγνωριστεί ο χρόνος αναστολής εργασίας τους, ως συντάξιμος χρόνος», είπε ο υπουργός Υγείας που τόνισε ότι «έχουν την επιλογή να μην εμβολιαστούν αλλά αυτή την επιλογή, δεν είναι υποχρεωμένο να τη δεχθεί το ΕΣΥ και η πολιτεία. Είναι επιλογή που οι ίδιοι κάνουν. Οι ίδιοι επιλέγουν να μην παρέχουν υπηρεσίες, αφού δεν πάνε να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν και τις συνέπειες», είπε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε: «Τελικά, πρέπει να αποφασίσουμε εδώ πέρα, αν θέλουμε το υγειονομικό προσωπικό να είναι εμβολιασμένο ή να μην είναι. Διότι όταν λέμε ότι θέλουμε το υγειονομικό προσωπικό να είναι εμβολιασμένο, αυτός που δεν εμβολιάζεται, θα πρέπει να έχει κάποιες κυρώσεις. Και η κύρωση δεν μπορεί να είναι να κάνει ένα τεστ και να επανέρχεται διότι ακριβώς, είναι ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται σε ευάλωτους χώρους».


Αναφορικά με το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών και τους άλλους διοικητικούς περιορισμούς, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι όλα αυτά ήταν μέτρα που οδήγησαν την πρώτη δόση να την έχει κάνει το 84% με 85% στον ενήλικο πληθυσμό, δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και να έχει κάνει ολοκληρωμένο εμβολιασμό ποσοστό άνω του 81%. Στο δε γενικό πληθυσμό από 55% που ήταν η Ελλάδα, σε ποσοστό εμβολιασμού, σήμερα έχει φτάσει στο 72% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. «Αυτό έγινε και με μέτρα υποχρεωτικότητας», είπε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε ότι με τα μέτρα υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 ετών, από περίπου 600.000 ανεμβολίαστους πολίτες, λόγω της υποχρεωτικότητας, οι μισοί εμβολιάστηκαν και προστάτευσαν τον εαυτό τους. «Συνεπώς, τα μέτρα της υποχρεωτικότητας είχαν αποτέλεσμα», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

5 σχόλια:

 1. Άντε νά σέ φάει κανένας άλλος ρε Πλεύρη, μάλλον εσύ δεν θά έχεις θέσει ξανά σέ κυβέρνηση, είσαι ένα ακροδεξιό στοιχείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο Πλευρη.Ολα τα ψέκια σπίτι!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντε ρε παρταλι .........γιατί αφήνεις τους υγειονομικους που δεν έχουν κανει την 3η δόση στα νοσοκομείο κ όσοι δεν είναι υγειονομικό τους βγάζεις χωρίς πιστοποιητικό κνανεμβολιαστους αν δεν έχουν κάνει τηνν3η δόση.πουθενα ε πουθενα.χρησιμε ηλικίες..........για να μην πω τίποτα πιο βαρύ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μαζί κι εσύ ρατσιστή,ρε μακακα είσαι τόσο απάνθρωπος; τί είναι αυτά πού λες εσύ είσαι αρχιψεκασμενος, άκου ανθρωπάκο πού λές ψεκια αυτούς πού έπεφταν με τά μούτρα στην αρχή τής πανδημίας για νά βοηθήσουν εσένα καί τό σόι σού τότε ήταν καλός,με κίνδυνο την υγεία του χωρίς νά είναι εμβολιασμενος δεν είχε πρόβλημα.κι όμως βοηθούσε εσύ τώρα τόν αποκαλείς ψεκι,απο εδώ φενεται τό επίπεδο σου πόσο χαμηλά είσαι ζωσμένος καί θά ζης πολλά χρόνια πάντα ό ίδιος βλαξ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θίχτηκες 4.07; Θίχτηκες για τους όμοιους σου; Είναι απλό και λογικο: είναι αδιανόητο να είναι ανεμβολιαστοι οι υγειονομικοι.

   Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365