Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Πότε θα καταβληθούν οι 123.792 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν

Τους τελευταίους μήνες του 2021 υπήρξε μείωση και στον αριθμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή των 123.792 επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν με την καταβολή περισσότερων από 222 εκατ. ευρώ στους ασφαλισμένους. 


Σύμφωνα με πληροφορίες θα πληρωθούν πρώτα οι 47.000 επικουρικές συντάξεις που έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της επικουρικής.


Έως το τέλος του 2021 οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης ανέρχονταν σε 123.792, εκ των οποίων οι 96.546 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή ο χρόνος αναμονής των συνταξιούχων ξεπερνά τους τρεις μήνες.


Τους τελευταίους μήνες του 2021 υπήρξε μείωση και στον αριθμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος στο τέλος Δεκεμβρίου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021, από 124.461 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 127 εκατ.) σε 123.792 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 222 εκατ.).


Έως το τέλος του 2021 συνολικά στο δημόσιο εκκρεμούσαν 34.080 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη εκ των οποίων οι 28.178 ήταν ληξιπρόθεσμες, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 89.712 εκ των οποίων οι 68.368 ήταν ληξιπρόθεσμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού Ταμείου η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων του ΕΤΕΑΕΠ:

-Στο επικουρικό του τ. ΙΚΑ οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 68.925, εκ των οποίων οι 49.733 ληξιπρόθεσμες.


-Στο επικουρικό των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (τ.ΤΕΑΠ ΟΤΕ, τ.ΕΛΤΑ, τ.ΔΕΗ, τ.ΕΡΤ-Τουρισμού, τ.ΕΤΒΑ) έχουν υποβληθεί 7.566 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 6.628 είναι ληξιπρόθεσμες.


-Στο επικουρικό των τομέων Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ εκκρεμούν 3.876 ληξιπρόθεσμα αιτήματα για την έκδοση επικουρικής σύνταξης.


-Στο επικουρικό του ΝΑΤ (ναυτικοί) εκκρεμούν 3.743 αιτήσεις εκ των οποίων 3.259 ληξιπρόθεσμες.


-Στο επικουρικό των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων οι αιτήσεις ανέρχονται σε 2.362, εκ των οποίων οι 2.019 είναι ληξιπρόθεσμες.


-Στο επικουρικό του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ), του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ανώνυμων Εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ), του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (τ. ΤΕΑΧ), του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), του τέως Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) και του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) εκκρεμούν 1.548 αιτήσεις εκ των οποίων οι 1.433 είναι ληξιπρόθεσμες.


-Στο επικουρικό τραπεζών και δημοσιογράφων (ΤΕΑΙΣΥΤ, ΤΕΑΤΤΑΘ, ΤΑΠΤΠ, ΕΛΕΜ, ΛΕΠΕΤΕ, ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ) οι αιτήσεις ανέρχονται σε 961 εκ των οποίων ληξιπρόθεσμες οι 777.


-Στο επικουρικό των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων (τ. ΤΑΝΤΠ), των αρτοποιών (τ. ΤΕΑΑ) και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) εκκρεμούν 731 αιτήσεις, με τις 643 να είναι ληξιπρόθεσμες.


Η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείο ΕΤΕΑΕΠ η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.


Τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση έχουν πέσει κάτω από 80.000, εκ των οποίων οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν το 2018 αφορούν 1.800, το 2019 4.500 αιτήσεις και το 2020 15.500 αιτήσεις. Συνολικά, οι αιτήσεις για κύρια ασφάλιση στο τέλος Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 141.000. Με την εξάλειψη του στοκ των κύριων, όλες οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση των επικουρικών και των εφάπαξ.


Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, η οποία καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.


Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.


Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας.


Σε λειτουργία έχει τεθεί η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365