Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Έκτακτο Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα πάρουν πρώτοι τα 200 ευρώ

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρώτοι στα ΑΤΜ
Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του επιδόματος ακρίβειας - έκτακτο Δώρο Πάσχα ύψους 200 ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει. Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρώτοι στα ΑΤΜ.

Το έκτακτο επίδομα ακρίβειας θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το Πάσχα και σύμφωνα πληροφορίες οι πρώτοι που θα λάβουν το βοήθημα θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, αυτή την εβδομάδα και μάλιστα προς το τέλος της εβδομάδας, γύρω στις 14 με 15 Απριλίου θα καταβληθεί από τον e-ΕΦΚΑ το έκτακτο Δώρο Πάσχα των 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους.

Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 200 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:


α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕφΚΑ),

δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν

Οι κόφτες

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει 14.400 ευρώ.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

γ) Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλει, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Επίδομα ακρίβειας: Ποιοι θα λάβουν την επιταγή των 200 ευρώ

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε έξι κατηγορίες δικαιούχων. Συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού 

Θα δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος ακρίβειας ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες 

Επίδομα ακρίβειας ύψους 200 ευρώ θα λάβουν 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

ΑμεΑ 

Επίδομα ακρίβειας με τη μορφή ενίσχυσης ύψους 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 
Για 241.282 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το επίδομα ακρίβειας θα είναι η καταβολή διπλής δόσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το κόστος του μέτρου θα είναι τα 50,9 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση σε ταξί 

Το ποσό των 200 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο και οι ιδιοκτήτες ταξί, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους για καύσιμα.

Πότε θα το λάβουν

Όλα δείχνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα ως την ημερομηνία ορόσημο, με τους χαμηλοσυνταξιούχους να πληρώνονται πρώτοι λίγο πιο πριν και συγκεκριμένα 14-15 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, η ενίσχυση, σύμφωνα με την υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, θα δοθεί, εκτός απροόπτου, τη Μεγάλη Τρίτη.

Οι οικογένειες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν το επίδομα ακρίβειας γύρω στις 20 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη. Για τα ΑμεΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας είναι η Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365