Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Ο ελληνικός αμπελώνας μετρά απώλειες 65.000 στρεμμάτων μέσα σε μια 10ετία

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει η έκταση του ελληνικού αμπελώνα 
Καθαρή μείωση κατά 27.772 στρέμματα στον ελληνικό αμπελώνα καταγράφεται την περίοδο 2012-2021 σύμφωνα με την ΚΕΟΣΕ.

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει η έκταση του ελληνικού αμπελώνα την περίοδο 2012-2021, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ, ο προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Γραμματικός, η καθαρή μείωση εκτάσεων ανέρχεται σε 27.772,9 στρέμματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) «εάν στις εκτάσεις αυτές συνυπολογισθούν και προστεθούν οι νέες φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με βάση το καθεστώς Αδειών Φύτευσης που άρχισε να ισχύει από το έτος 2016 έως το 2021, δηλαδή φυτεύσεις 37.180,79 στρεμμάτων τότε η πραγματική μείωση ανέρχεται σε 64.953,69 στρέμματα, αφού η διαφορά μεταξύ 2012 και 2021 περιλαμβάνει και τις φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης».

Η μεγαλύτερη μείωση στις εκτάσεις αμπέλου καταγράφεται στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το γεγονός ότι τα δηλωμένα οινοποιεία αυξήθηκαν από τα 665 που ήταν το 2010 σε 1.617 το 2021, δείχνει «τεράστιο κατακερματισμό τόσο στην παραγωγή, όσο και στο εμπόριο, αντιγράφοντας τις παθογένειες που συναντάμε στα διαρθρωτικά μεγέθη της πρωτογενούς παραγωγής», όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365