Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Αυτές είναι οι 6 περιοχές που θα ερευνηθούν στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο - Το χρονοδιάγραμμα και οι προσδοκίες

Ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση των δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων του φυσικού αερίου

Επιταχύνονται οι έρευνες για την εξόρυξη του φυσικού αερίου στη χώρα μας, η οποία «διαθέτει σημαντικές ποσότητες με βάσει τις προκαταρκτικές μελέτες σε ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης«, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που έγινε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).


Ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση των δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, περιλαμβάνει ημερομηνίες - ορόσημα για την ανάπτυξη των δυνητικών κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στη χώρα μας, την εκτέλεση σεισμικών ερευνών για 1-2 χρόνια, την εκτέλεση διερευνητικών γεωτρήσεων για 3-4 χρόνια και την εγχώρια παραγωγή & δημιουργία εσόδων σε 6-7 χρόνια.


Πιο αναλυτικά, αυτές είναι οι περιοχές με τις ενεργές συμβάσεις, όπως τις παρουσίασε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων:


Περιοχή Ιόνιο & Περιοχή 10:


Η ημερομηνία έναρξης της έρευνας ήταν η 10η Οκτωβρίου του 2019, με τη διαδικασία να βρίσκεται στην 1η ερευνητική φάση και με μισθωτή την Helpe Upstream (100%).


Στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει ολοκληρωθει το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα και των δύο παραχωρήσεων.


Η Helpe Upstream μετά την επεξεργασία και την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, θα εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος όπου θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες.


Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2028.Περιοχή 2:

Η ημερομηνία έναρξης της έρευνας ήταν η 15η Μαρτίου του 2018, με τη διαδικασία να βρίσκεται στην 1η ερευνητική φάση και με μισθωτές την Energean Hellas (75%, εντολοδόχος) και Helpe Upstream (25%).


Μετά την αποχώρηση της Total, η κοινοπραξία αποφάσισε να αντικαταστήσει την πρόσκτηση 2D σεισμικών με την απευθελθας πρόσκτηση 3D σεισμικών, ενώ πρόκειται να προχωρήσει σε πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.


Και σε αυτή την περίπτωση, η παραγωγή υπολογίζεται το 2028.Περιοχή Ιωάννινα:

Η ημερομηνία έναρξης της έρευνας ήταν η 3η Οκτωβρίου 2014. Μισθωτής είναι η Energean Oli & Gas (100%).


Πρόκειται για την πιο ώριμη παραχώρηση, καθώς έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα ενώ έχει εντοπισθεί ένας ερευννητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης.


Ο μισθωτής θα ολοκληρώσει εργασίες όρυξης ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023, με τις επίσπευση των διαδικασιών μεταξύ ΕΔΕΥ και ΥΠΕΝ να είναι στο επίκεντρο.


Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.Δυτική & Νοτιοδυτική Κρήτη:

Η ημερομημηνία έναρξης της έρευνας ήταν η 10η Οκτωβρίου του 2019. Μισθωτές είναι οι Total Energies (40%, εντολοδόχος), ExxonMobil (40%), Helpe Upstream (20%).


Πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα και τη λιγότερο ώριμη, καθώς είναι αναγκαία η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων.


Η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2029.Αναλυτικά η παρουσίαση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365