Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Πάτρα: Οι τρεις καταθέσεις που «έκαψαν» τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Οι τρεις καταθέσεις

Οι αστυνομικοί περιγράφουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου φοβισμένη, που έδινε όμως κανονικά απαντήσεις, έδειχνε συνεργάσιμη, επικοινωνιακή, με διαύγεια και διάθεση για διάλογο.

Ο ιατροδικαστής ανέδειξε την ποσότητα κεταμίνης που θα σκότωνε… ελέφαντα πόσο μάλλον ένα 9χρονο κορίτσι, η νοσηλεύτρια την νωχελικότητα με την οποία μια μάνα την ενημέρωνε ότι το παιδί της πεθαίνει και ο καρδιοχειρουργός ότι η καρδιά του παιδιού είχε "θωρακιστεί".

Τρεις καταθέσεις ήταν αυτές που προκάλεσαν την σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και την οδηγούν στη φυλακή. Η κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, της νοσηλεύτριας του Νοσοκομείου Παίδων στην οποία απευθύνθηκε η 33χρονη στο τελευταίο επεισόδιο της Τζωρτζίνας και ένας καρδιοχειρουργός του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης εξήγησε στους αστυνομικούς ότι η χορήγηση της κεταμίνης έγινε πιθανόν ενδοφλέβια και η Τζωρτζίνα πέθανε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή.

Η κατάθεση της νοσηλεύτριας

Η γυναίκα που περιέγραψε αναλυτικά την συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου στο τελευταίο και μοιραίο επεισόδιο της Τζωρτζίνας και επιβεβαίωσε ότι ήταν η μόνη που βρισκόταν μαζί της το κρίσιμο χρονικό διάστημα τον 20 λεπτών πριν πεθάνει, ήταν μια έμπειρη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Παίδων.

"Λίγο πριν την 14:30 της 29ης Ιανουαρίου 2022, ενώ ήμουν νοσηλεύτρια πρωινής βάρδιας και βρισκόμουν στην ‘Στάση’ των νοσηλευτών. ‘Στάση’ των νοσηλευτών ονομάζεται ένα ανοιχτό γραφείο με τζάμι και πάγκο εργασίας, στο μέσον περίπου του διαδρόμου της Κλινικής, στο οποίο στέκονται οι νοσηλευτές όταν δεν έχουν επισκέψεις στους θαλάμους των ασθενών.

Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στη μέση της Κλινικής και είναι ‘ανοιχτό’ προκειμένου να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση οποιοσδήποτε χρειάζεται τη βοήθεια νοσηλευτή. Κατάλαβα την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας, ενώ φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή την βοήθειά μου για μετακινήσουμε το παιδί (υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία είχε εξεσημασμένη υπερτονία άνω και κάτω άκρων, εξεσημασμένα αντανακλαστικά και σπαστικότητα). Όταν με πλησίασε, μου είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα, που δεν κατάλαβα τι έλεγε. Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε επεισόδιο ενημέρωσα άμεσα την εφημερεύουσα ιατρό. Βρισκόταν στο γραφείο της, δίπλα από τη ‘Στάση’ των νοσηλευτών και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο της Γεωργίας" περιγράφει η νοσηλεύτρια .

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποίησε την νοσοκόμα στις 14:30, οι γιατροί έκαναν προσπάθειες ανάνηψης για περισσότερη από μία ώρα και ως ώρα θανάτου καταγράφηκε η 15:50…

Η κατάθεση του καρδιοχειρουργού

Η τρίτη κατάθεση-«φωτιά» ήταν από καρδιοχειρουργό του Ωνασείου ο οποίος είπε στους αστυνομικούς που συνέταξαν τη δικογραφία για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν τόσο καλά θωρακισμένη με τον απινιδωτή που της είχε τοποθετηθεί ώστε «θα μπορούσε να πεθάνει από τροχαίο αλλά όχι από καρδιά».

"Η Γεωργία υπέστη μια αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή (στο Καραμανδάνειο), δηλαδή, ουσιαστικά, έναν αιφνίδιο θάνατο. Επειδή σε περιπτώσεις αιφνίδιου νεανικού θανάτου, οι αιτίες είναι συντριπτικά καρδιολογικές, διακομίστηκε στο πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας προκειμένου να της εμφυτευθεί απινιδωτής. Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα (ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή.

Παρόλα αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών ‘Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού’ υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στο θάνατό της, παρά τη λειτουργία του απινιδωτή. Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες την ανακοπής μόνο εξω-καρδιακές, όπως αναπνευστικές, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό, νευρολογικές ή μεταβολικές".

1 σχόλιο:

  1. Εαν βλέπεις μια μάνα να διατηρεί την ψυχραιμία της...κάτι δεν πάει καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365