Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ΕΟΔΥ – Τι λένε πηγές του υπουργείου Υγείας

Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Πηγές του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.


Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί.


Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «πιθανό να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα». Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.


«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» πρόσθεσε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.


Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

 

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό, καλώντας τους γιατρούς σε όλες τις ΗΠΑ να είναι σε εγρήγορση για την περίπτωση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται για τις ανεξήγητες μέχρι τώρα περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας που εμφάνισαν μικρά παιδιά. Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν ότι συνεργάζονται με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη για να κατανοήσουν τα αίτια της λοίμωξης. Σε πολλά κρούσματα στην Ευρώπη, αλλά όχι σε όλα, έχει εντοπιστεί ένας αδενοϊός, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Νωρίτερα σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανέφεραν ότι εντόπισαν συνολικά 108 κρούσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια ήταν τόσο σοβαρή που τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.


Οι αμερικανικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην Πολιτεία τους. Τους καλούν επίσης να εξετάζουν για αδενοϊούς τους νεαρούς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, ούρα σκούρου χρώματος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο.


Περιστατικά οξείας ηπατικής ανεπάρκειας μεταξύ των κρουσμάτων 

Η προειδοποίηση εκδόθηκε αφότου τα CDC σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα ερεύνησαν εννέα κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μέχρι πρότινος υγιή παιδιά ηλικίας 1-6 ετών. Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2021 σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Αλαμπάμας όπου εισήχθησαν πέντε μικροί ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς είχαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, άγνωστης αιτιολογίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό.


Οι πιο κοινές μορφές ηπατοπάθειας (ηπατίτιδα Α, Β και C), αποκλείστηκαν. Όταν επανελέχθηκαν τα νοσοκομειακά αρχεία βρέθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά που έπασχαν από ηπατίτιδα και είχαν μολυνθεί από αδενοϊό. Τα CDC συνεργάζονται με τις πολιτειακές υγειονομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό άλλων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αν και η βασική θεωρία είναι ότι η ασθένεια προκαλείται από έναν συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, οι ειδικοί εξετάζουν και άλλους πιθανούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365