Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Πυροσβεστική: Υπό απόλυτες προϋποθέσεις η καύση ξερών χόρτων για την αποφυγή πυρκαγιών

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής

Το κάψιμο των ξερών χόρτων στους αγρούς μπορεί να αποβεί μοιραίο, αν δεν γίνει κάτω από απόλυτες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, να είναι δυνατή επίσης η διαβροχή υλικών, δηλαδή, πριν την καύση, να έχει κανείς στη διάθεσή του 200 lt νερό, ώστε, εάν υπάρξει η παραμικρή εστία φωτιάς να μπορεί να κατασβεστεί. Επίσης, θα πρέπει από την προηγούμενη ημέρα, να λαμβάνουμε γνώση των καιρικών συνθηκών. Μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, όσοι θέλουν να προχωρήσουν στην καύση, να κάνουν μία τύπου αντιπυρική ζώνη με αγροτικό μηχάνημα ή ακόμη και με μία τσάπα, για να μην ξεφύγει η πυρκαγιά. “Η άγνοια και η αμέλεια δεν πρέπει να υπάρχει πια”, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

Έως τις 30 Απριλίου, η καύση ξερών χόρτων επιτρέπεται, θα πρέπει, ωστόσο, να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Κατά την αντιπυρική περίοδο που φέτος ξεκινά την Πρωτομαγιά και σταματά την 31η Οκτωβρίου, το Πυροσβεστικό Σώμα, συστήνει, τόσο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών όσο και για την αυτοπροστασία μας, να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, να μην ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά. Να αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και να μην εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στο ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Να μην καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια, να μην πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.



 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365