Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας - Το κυβερνητικό σχέδιο για ρεύμα, φυσικό αέριο, βενζίνη

Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αργεί και μάλιστα αρκετά
Αναχώματα, με νέα μέτρα στήριξης, προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία των τιμών αναζητά η κυβέρνηση.

Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αργεί και μάλιστα αρκετά. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στο δημόσιο ταμείο, ώστε να μεγαλώσει τη βεντάλια των μέτρων και να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.

Η δημοσιονομική φαρέτρα δεν έχει απεριόριστα βέλη, αλλά οι ανάγκη πλέον για ενίσχυση είναι επιβεβλημένη προκειμένου το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας, ενίσχυση εστίασης και τουρισμού, επιδότηση βενζίνης και μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετές προτάσεις άλλες περισσότερο στοχευμένες σε όσους χαρακτηρίζονται ως ευάλωτα νοικοκυριά και άλλες με περισσότερο οριζόντιο χαρακτήρα. Από αυτές κάποιες δημοσιονομικά είναι πιο εύκολες, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για δραστικές παρεμβάσεις, ειδικά στον τομέα των τιμολογίων της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο), οι οποίες όμως θα αλλάξουν τα δημοσιονομικά δεδομένα και πιθανά θα χρειαστούν και την έγκριση των θεσμών.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξεταστεί έως τώρα στο τραπέζι βρίσκονται:

- Διατήρηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος. Το σχέδιο περιλαμβάνει παράταση των μέτρων και τους επόμενους μήνες και εξέταση των δημοσιονομικών περιθωρίων επιδότησης των λογαριασμών. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο για πλήρη κάλυψη του κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- Επιδότηση των λογαριασμών λογαριασμών φυσικού αερίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιδοτούμενου ποσού.

- Παράταση για του επόμενους μήνες του μέτρου της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.

- Διατήρηση της επιδότησης βενζίνης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι.

 - Διατήρηση για ακόμα 6 μήνες (έως το τέλος του χρόνου) του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

 - Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.

 - Επανάληψη της «επιταγής ακρίβειας» σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

 - Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και για το επόμενο διάστημα.

 - Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά είδη διατροφής.

Η λίστα με τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνει ακόμα και επιδότηση ενοικίου για ευάλωτα νοικοκυριά στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αλλά και κάλυψη του κόστους διαβίωσης με αύξηση των υφιστάμενων επιδομάτων σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365