Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Για ποιους παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα, τι αλλάζει από τον Ιούνιο

Με νομοθετική διάταξη που προωθείται στη Βουλή

Από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα.


Με νομοθετική διάταξη που προωθείται στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και να ισχύσει αμέσως μετά, παρατείνεται αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών (και των έμμεσων μελών τους) από 1 Μαρτίου έως και 31 Μάιου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.


Από την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ τονίζεται πως από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα. Για αυτό και καλούνται οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν εγκαίρως στην πληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.


Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την διευκόλυνση των ασφαλισμένων, στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.


Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’εξαίρεση και για μια μόνο φορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365