Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Τα «πάνω κάτω» από σήμερα στον ΟΑΕΔ: Το νέο επίδομα και το bonus των 300 ευρώ

Από σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας

Από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, αλλά και το μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης.


Από σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας - που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας - για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, ενώ θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους - πάνω από 5 χρόνια - που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.


Παράλληλα, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια - τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης - όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.


Πιο αναλυτικά, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από αύριο Δευτέρα:


Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50 % του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια - τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης - όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.

Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365